امتیاز دهید
همانطور که میدانید یکی از مهمترین اجزای تشکیلدهنده یک ساختمان و یا یک خانه، سقف آن است چراکه نهتنها جنبه زیبایی دارد و چهره منحصربهفردی را به ساختمان میدهد بلکه موجب حفظ ایمنی ساختمان نیز میشود. باتوجه به پیشرفت روزافزونی که در زمینه ساختوساز وجود دارد، روز به روز سقفهای مدرن و پیشرفتهتری که دارای وزن سبکتری میباشند طراحی و تولید میگردند که یکی از این نوع سقفها، سقف عرشه فولادی میباشد. در ادامه این مقاله قصد داریم ضمن آشنایی بیشتر شما با این نوع سقف ساختمانی، تمامی اجزای تشکیلدهنده آن را نیز مورد بررسی قرار دهیم.
ابتدا بهتر است با این نوع سقف ساختمانی بیشتر آشنا شویم. درواقع به سقفهایی که دو جزء اصلی ورقهای فولادی و همچنین برشگیرها تشکیلدهنده آنها هستند، سقف عرشه فولادی گفته میشود. این نوع سقف ساختمانی با استفاده از دو عملیات اصلی آرماتوربندی و همچنین بتنریزی اجرا و پیادهسازی میگردد. در ادامه به اجزا اصلی این سقف اشاره خواهیم کرد.
البته باید اشاره کنیم که تنها برای اجرا و پیادهسازی سقفهای عرشه فولادی از ورقهای عرشه فولادی استفاده نمیکنند چراکه این ورقها کاربردهای متعدد دیگری نیز دارند. شاید برایتان سوال باشد که بعد از ساخت این نوع ورقها چرا بلافاصله آنها را برای اجرا و پیادهسازی سقفهای عرشه فولادی مورد استفاده قرار نمیدهند و پس از اینکه آنها را با استفاده از دستگاه Roll Forming فرمدهی کردند از آنها استفاده میکنند؟ به این دلیل که موجهای روی این ورقها موجب درگیری بیشتر بین فولاد و بتن میشوند و درنهایت استحکام و مقاومت ساختمان را به طرز چشمگیری افزایش میدهند.
گلمیخ:
هنگام نصب و اجرا سقف عرشه فولادی برای اینکه بتوانند اولین جزء و اصلیترین جزء از این سقف ساختمانی یعنی ورق عرشه فولادی را به سایر اجزا متصل کنند از گلمیخ استفاده میکنند. البته این تنها کاربرد گلمیخ نیست چراکه گلمیخ وظیفه انتقال نیروی برشی (نیروی برشی به نیرویی گفته میشود که در زمان برش یک جسم به آن وارد میگردد) بین بتن و فولاد را نیز برعهده دارد. اگر بخواهیم گلمیخها را به شکل بهتری تعریف کنیم باید بگوییم که گلمیخها یکی از انواع برشگیرها هستند که رابط بین ورق عرشه فولادی و بتن محسوب میشوند درواقع این گلمیخها هستند که ورق عرشه فولادی را به بتن متصل میکنند. قطری که برای گلمیخها درنظر گرفته میشود حداکثر 20 میلیمتر میباشد البته ارتفاع این اجزا به عدد خاصی محدود نمیشود چراکه باید متناسب با شکل ورق عرشه فولادی باشد. به این معنا که ارتفاع گلمیخها با شکل ورقهای عرشه فولادی رابطه مستقیم دارد. البته نکته حائز اهمیت در زمینه ارتفاع گلمیخها و یا برشگیرها این است که پس از اینکه ورق عرشه فولادی را به بتن متصل میکنند ارتفاع آن قسمت از آنها که از روی ورق عرشه فولادی بیرون میماند نباید از 40 میلیمتر بیشتر باشد.
گلمیخ مزیتهای متعددی دارد که در زیر به تمامی آنها اشاره کردهایم:
قبل از اینکه به بررسی فلاشینگ و اینکه واقعا این جزء چیست و چه کاربردی در سقف عرشه فولادی دارد بپردازیم قصد داریم شما را با پنل ساندویچی و یا ساندویچ پنل آشنا کنیم. برای اینکه مفهوم پنل ساندویچ و یا ساندویچ پنل را به خوبی درک کنید ابتدا بهتر است که تصور کنید در حال خوردن یک همبرگر هستید. همانطور که میبینید همبرگر جدا از موادی که در داخل خود دارد از دو تکه نان مخصوص تشکیل شده است که این یکی از این نانها در زیر مواد داخل آن و دیگری بر روی مواد داخل آن قرار میگیرند. ساندویچ پنل نیز دقیقا مانند همبرگر است و حتی نام خود را از این نوع ساندویچ گرفته است. از اینرو به دو لایه ورق سبک که ترکیباتی را دربرگرفتهاند ساندویچ پنل گفته میشود. اما ساندویچ پنل چه ارتباطی با فلاشینگ دارد و اصلا فلاشینگ چیست؟ نام دیگر فلاشینگ گاتر است درواقع فلاشینگ و یا گاتر به ورقی گفته میشود که از آنها برای پوشاندن درز بین ساندویچ پانلها استفاده میشود. ساندویچ پانلها دو نوع هستند: ساندویچ پانل سقفی و ساندویچ پانل دیواری که از آنها برای ساخت سقف عرشه فولادی، انواع سردخانهها، صنایع برودتی، دفاتر کارگاهی، درمانگاههای صحرایی، سرویس بهداشتیهای خارج از خانه، نمازخانه و … استفاده میگردد. اما سوالی که در این زمینه ایجاد میگردد این است که چرا باید برای پوشاندن درز بین ساندویچ پانلها از فلاشینگها استفاده گردد؟ ورقهای فلاشینگ با پوشاندن درز بین ساندویچ پانلها از نفوذ آب به داخل آنها جلوگیری میکنند. از اینرو است که برای پوشش درز سقفهای عرشه فولادی نیز از ورقهای فلاشینگ استفاده میکنند تا هنگام بارش برف و باران، آب از درزهای سقف عرشه فولادی به داخل آن نفوذ نکند و درنهایت موجب آسیبدیدگی و پوسیدگی آن نشود. البته ورقهای فلاشینگ با پوشاندن درزهای سقف عرشه فولادی از ورود گرد و غبار به داخل این سقف نیز جلوگیری میکند. در ادامه این مقاله شما را با انواع فلاشینگ آشنا خواهیم کرد. جهت دریافت قیمت سقف عرشه فولادی با ما در ارتباط باشید.
انواع فلاشینگ
فلاشینگ نبشی و یا L مانند، همانطور که از نامش پیداست، دارای زاویه 90 درجه و یا قائم میشود. این نوع ورق فلاشینگ به صورت زاویه 90 درجه است در دو نوع داخل رنگی و بیرون رنگی طراحی و تولید میشود که از ورق فلاشینگ نبشی داخل رنگی در نمای داخلی و از ورق فلاشینگ نبشی بیرون رنگی در نمای خارجی استفاده میشود. اما سوال اصلی این است که از این نوع فلاشینگ دقیقا در کدام بخش از نمای داخلی و خارجی استفاده میشود؟ از آنجایی که این نوع ورق فلاشینگ به شکل L طراحی و تولید میشود از آن در محل رسیدن دو دیوار به یکدیگر استفاده میشود. درواقع این نوع فلاشینگ نقش نوعی عایق را هم بازی میکند بهگونهای که از نفوذ آب به محل تقاطع دو دیوار و ایجاد رطوبت در آن قسمت جلوگیری میکند.
فلاشینگ (U):
دومین نوع از فلاشینگی که قصد معرفی آن را داریم، فلاشینگ U است. همانطور که از نام این نوع فلاشینگ نیز پیداست، این ورق فلاشینگ به شکل U طراحی و تولید شده است. سوال مهمی که درباره این نوع فلاشینگ وجود دارد این است که باتوجه به شکلی که دارد دقیقا در کدام قسمت از سقف کاربرد دارد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که از این نوع ورق فلاشینگ برای پوشش دور تا دور حاشیه ساندویچ پنل یا پنل ساندویچی که در مقاله پیش بهطور کامل به آن اشاره کردیم استفاده میشود. البته تنها کاربرد این نوع فلاشینگ در پوشش دور تا دور حاشیه ساندویچ پنل نیست چراکه میتوان از آن برای پوشش حاشیه ساندویچ پانل دیواری نیز استفاده کرد. علاوهبر این در برخی از مواقع که ارتفاع دیوار کوتاه میباشد نیز میتوان بهجای آهنکشی از این فلاشینگ استفاده کرد.
فلاشینگ سهپله (Z):
قسمت جلویی ساندویچ پنل را، بخش آبریز که هدایتکننده آب باران و برف به زمین است تشکیل میدهد. درواقع برای درستکردن این قسمت از فلاشینگ سهپله که به شکل Z است استفاده میکنند. درواقع فلاشینگ سهپله از عایق میانی محافظت میکند و موجب میشود که این عایق میانی در برابر عواملی مانند عوامل جوی، نور آفتاب و … محفوظ بماند. همانطور که در مقاله قبل اشاره کردیم، ساندویچ پنل به دو نوع، ساندویچ پنل سقفی و دیواری تقسیم میشود. از اینرو میتوان گفت که از فلاشینگ سهپله برای قسمت زیرین ساندویچ پنل دیواری نیز استفاده میشود.
آرماتور:
خیلی از کاربران و مردم هستند که بین میلگرد و آرماتور هیچ گونه تفاوتی قائل نمیشوند و حتی اینگونه فکر میکنند که آرماتور نام دیگر میلگرد است یا اگر از آنها بپرسید که آرماتور چیست میگویند، آرماتور همان میلگرد است. حتی اگر به وب سایتهای ساختمانسازی هم سری بزنید میبینید که تعریف مشخصی از میلگرد و آرماتور ارائه ندادهاند. از اینرو است که خیلی از مردم اطلاعات کافی در این زمینه ندارند و فکر میکنند آرماتور همان میلگرد است. اما ما قصد داریم با تعریف میلگرد و آرماتور این دو واژه را از یکدیگر تفکیک کنیم تا هم به خوبی با آرماتور آشنا شوید و هماینکه تمایز بین آرماتور و میلگرد را به خوبی درک کنید.
برای اینکه بتوانیم هرچه بهتر و سادهتر به تعریف هر یک از این اجزا یعنی میلگرد و آرماتور بپردازیم ابتدا لازم است نیمنگاهی به لغتنامه انگلیسی مهندسی عمران بیندازیم. در این لغتنامه اصطلاح انگلیسی هر یک از کلمات میلگرد و آرماتور به این شکل است.
میلگرد: Bar
آرماتور:Bar Reinforcement
همانطور که میبینید در دیکشنری انگلیسی عمران برای میلگرد اصطلاح Bar درنظر گرفته شده است و برای آرماتور اصطلاح Bar Reinforcement درنظر گرفته شده است. اما تفاوت این دو کلمه چیست؟ میلگرد و یا Bar به معنای زمانی است که ما هنوز از آن استفاده نکردهایم و هیچگونه کاری نظیر برش و یا خمکردن بر روی آن انجام ندادهایم بهگونهای که تنها آن را خریداری کردهایم و به محل اجرای پروژه ساختمانی انتقال دادهایم. اما زمانی که از میلگرد استفاده میکنیم بهگونهای که آن را در بتن قرار میدهیم و سایر عملیات برش و خمکاری را بر روی آن انجام میدهیم به آن آرماتور میگوییم. بنابراین زمانی میتوانیم از اصطلاح میلگرد استفاده کنیم که هنوز هیچگونه عملیاتی را مانند برش و خمکاری بر روی آن اعمال نکرده باشیم اما زمانی که میلگرد را در اجرای پروژه ساختمانی مورد استفاده قرار میدهیم و عملیات آرماتوربندی بر روی آن انجام میشود برای آن از اصطلاح آرماتور استفاده میکنیم.
اجزا تشکیلدهنده سقف عرشه فولادی
درواقع سقف عرشه فولادی از اجزایی شامل: عرشه فولادی، گلمیخ، فلاشینگ، آرماتور و بتن تشکیل میشود. در ادامه هر یک از این اجزا را به طور کامل مورد بررسی قرار میدهیم.عرشه فولادی:
یکی از شاخصترین اجزاء تشکیلدهنده سقف عرشه فولادی همانطور که از نامش پیداست، ورق عرشه فولادی میباشد. در کارخانه پس از اینکه ورق عرشه فولادی را ساختند از دستگاه پیشرفته و مهمی بهنام Roll Forming برای فرم دادن به این ورق استفاده میکنند بهگونهای که با استفاده از این دستگاه هر دو طرف ورق عرشه فولادی را براساس ضخامتهای 0.8 میلیمتری تا 1.2 میلیمتری به حالت موجدار فرم میدهند البته نکته حائز اهمیتی که در این زمینه باید به آن اشاره کنیم این است که از یک روش کاملا استاندارد برای فرمدهی به ورق عرشه فولادی توسط دستگاه مذکور استفاده میشود که آن هم روش نورد سرد است. درواقع روش نورد سرد، روشی است که از آن جهت تولید ورق و همچنین تسمه استفاده میشود که درنهایت موجب افزایش استحکام و مقاومت آن ورق میشود.آنچه در این مقاله میخوانید

- همانطور که در بالا اشاره کردیم گلمیخ یکی از انواع برشگیرها میباشد که در اجرای سقف عرشه فولادی برای اتصال بین ورق عرشه فولادی و بتن مورد استفاده قرار میگیرد. اما سوال مهمی که در این زمینه ایجاد میشود این است که چرا از سایر برشگیرها بهجای گلمیخ برای نصب و اجرای سقف عرشه فولادی استفاده نمیشود؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که نصب و اجرای گلمیخ نسبت به سایر برشگیرها از سرعت بسیار بیشتری برخوردار است چراکه گلمیخ مانند نبشی و ناودانی که انواع دیگری از برشگیرها هستند نیازی به انجام عملیات برشکاری و آمادهسازی ندارد. از اینرو است که در اجرای سقف عرشه فولادی از این نوع برشگیر استفاده میکنند تا درنهایت در کاهش مدت زمان اجرای سقف و همچنین کاهش مدت زمان اجرا کل پروژه ساختمانی تاثیرگذار باشد.
- گلمیخ برخلاف سایر برشگیرها مانند ناودانی که نیروی برشی را فقط و فقط در جهت عمود بر ناودانی منتقل میکند، نیروی برشی را در تمامی جهت پخش میکند.
- زمانی که گلمیخ بر روی تیر فولادی جوش داده میشود موجب نمیشود که تیر فولادی تغییر شکل بدهد درصورتی که وقتی سایر برشگیرها بر روی تیر فولادی جوش داده میشوند، موجب تغییر شکل تیر فولادی میشوند.
- زمانی که گلمیخ به تیر فولادی جوش داده میشود میتوان با استفاده از تنظیمات دستگاه کیفیت جوش آن را افزایش داد درحالی که کیفیت جوش ناودانی به تیر فولادی کاملا برعهده خود اپراتور است.
- گلمیخ قابل جوشدادن بر روی ورق عرشه فولادی است درحالی که سایر برشگیرها مانند ناودانی را نمیتوان از روی ورق عرشه فولادی جوش داد.

- فلاشینگ نبشی (L)
- فلاشینگ (U)
- فلاشینگ سه پله (Z)




