ورق کناف چیست؟
کناف توسط شرکت مخصوصی ساخته میشود و از صفحات روکشدار گچی یا گچبرگها تشکیل شده است. این ورقها بیشتر در بازسازی ساختمان استفاده میشود و جایگزین سیستم سنتی رابیس شده است همچنین بسیار جدیدتر است. کناف نوعی صفحه با روکش گچی است که نوعی گچ میباشد. اما کناف مزایای بیشتری در برابر گچ دارد. برای مثال کناف زودتر از گچ اجرا میشود و طرحهای بسیاری را میتوان با استفاده از این محصول اجرا کرد. کناف نسبت به محصولات سنتی سبکتر است و در برخی موارد هزینهی کمتری دارد. اما طراحی و نقشه داخلی برای سقف مورد نظر سازندگان بر عوامل تاثیر زیادی دارد و در بیشتر مواقع بستگی به مدل طراحی دارد و استفاده از کناف نسبت به گچکاری بیشتر و بهصرفهتر است. برای گچکاری هزیهایی مثل میلگرد، جوشکاری و رابیتس کاری باید پرداخت شود که باعث هزینههای اضافی میشود. اما هزینههای مصرفی برای کناف فقظ شامل هزینه نصب میباشد.
رابیتس چیست؟
این محصول در سقفهای کاذب، گچکاری و گچبری، پوشاندن بتن سیمانی و تیرآهن و خیلی موارد دیگر استفاده میشود و از جنس ورقهای فولادی ساخته شدهاند. رابیتسها از ورقههای گالوانیزه به ضخامت 25/0 تا 5/0 تولید شدهاند اما اتصال آنها به شبکه فرعی با استفاده از سیمهای مفتولی گالوانیزه صورتپذیر است این محصول برای نصب تاسیسات و پوسیدگی سطح دیوارها مورد استفاده بیشتری قرار میگیرد. از انواع سقفهای کاذب، رابیتس بیشترین استفاده را در این زمینه دارد. رویههای سازه رابیتس از تور گالواتوره و گچ، نبش آن هم از میلگرد تشکیل شده است. ابعاد این سازه معمولا 60 در 240 میباشد. هرچقدر تعداد ستون یا وزن بیشتر و کمتر شود بر اسم آن هم تاثیر دارد.
مقایسه کناف و رابیتس
در این مقاله قصد داریم تفاوت کناف و رابیتس را از نظر وزن و زمان اجرای کار باهم مقایسه کنیم. در طرحهای مختلف کناف وزن آن هم متفاوت است در هر متر مربع 6 متر سازه به کار گرفته شده و به طور میانگین وزن هر کدام 5/0 کیلوگرم است و پانلهای استفاده شده در این سازه بطور میانگین 7/7 کیلوگرم است. بنابراین از لحاظ وزن سقف کاذب کناف از رابیتس سبکتر است.
نکته حائز اهمیت در زمینه مدت زمان اجرای کناف و رابیتس این است که زمان لازم برای گچکاری رابیتس حدود 10 روز طول میکشد در حالی که استفاده از کناف 2 روز طول میکشد. از اینرو میتوان نتیجه گرفت استفاده از کناف از لحاظ زمانی مناسبتر است.
مزایای سقف کاذب کناف
- هنگام استفاده از کناف به اندازه گچکاری کثیفکاری و گردوغبار وجود ندارد. برای استفاده از کناف فقط کمی گرد و خاک ایجاد میشود و بعد از تمام شدن کار نیاز به تمیزی سطحی دارد.
- سرعت تمام شدن کار بالاست و این مهمترین مزیت این سیستم بحساب میاید. چون گچکاری نیازمند چندین روز برای خشک شدن سطح و سپس انجام عملیات رنگکاری و گچبری است اما این مشکل در کناف وجود ندارد. بیشتر برای خانههای در حال بازسازی که زمان برای آنها اهمیت دارد استفاده میشود.
- میزان مصالح مورد نیاز در کناف کمتر است چون کناف بصورت ورقه است و وزن بسیار سبک تری دارد برای همین در ساختمانهای چند طبقه بیشتر کاربرد دارد.
- کناف هزینه آماده سازی کمتر نسبت به رابیتس دارد. همانطور که میدانید سقف های رابیتس از گچ، رابیتس ،میلگرد و پروفیل های مخصوصی نیاز دارد و تهیه این موارد هزینه های زیادی را به همراه دارد.
- برای بازسازی یا تخریب بناها باز کردن کناف راحت تر از رابیتس است
- کناف ها وزن کمتری دارند فشار کمتری را به ساختمان وارد میکنند.
- نگهداری کناف ها در انباری یا جاهای مختلف هیچ محدودیت خاصی ندارد و نسبت به مصالح گچی راحت تر است.
معایب کناف
- به دلیل وزن کمی که دارد مقاومت کمتری نسبت به رابیتس دارد.
- مراقبت و نگهداری از این نوع سازه میتواند سخت تر باشد
- برای نصب و بکار بردن آن در بنای مورد نظر نیاز به متخصص دارد
- اگر هنگام نصب دقت و مهارت کافی بکاربرده نشود باعث ترک خوردن و باز شدن گوش های آن میشود
مزایای رابیتس
- امکان ایجاد ترک در این سقف ها کمتر است.
- به دلیل گالواتوره بودن دچار زنگ زدگی نمیشود.
- با استفاده از این سازه نماهای زیباتر و مختلفی میتوان طراحی کرد
- ایمنی بالا در هنگام آتش سوزی دارد که این قابلیت در سقف های یونولیت و تیرچه وجود ندارد.
- نیازی به نیروی متخصص برای استفاده از این سقف کاذب وجود ندارد
- به کیفیت ورق گالواتوره باید توجه داشته باشد
معایب رابیتس
- وزن زیاد این محصول مهم ترین معایب آن محسوب میشود
- رابیتس هزینهی بیشتری برای پیاده سازی دارد