به منظور ایجاد یکپارچگی بین بتن و ورقهای گالوانیزه در سقفهای عرشه فولادی، از برشگیرهایی با عنوان گلمیخ استفاده می شود. استادولدینگ (Stud Welding) نوعی دستگاه جوشکاری می باشد که به وسیله ی آن گلمیخ ها و به طور عمده قطعات فلزی کوچک را به سطوح پایه وصل خواهند کرد. این دستگاه به شیوه ای طراحی شده که به آسانی و در کمترین زمان ممکن بتوان گلمیخها را با آن به ورق عرشه فولادی جوش داد و همین امر باعث کاهش هزینه و پیشرفت سریعتر پروژهها خواهد شد. در این متن با دستگاه جوش استادولدینگ، مزایا و نحوه عملکرد آن آشنا خواهیم شد.
استادولدینگ چیست؟
استادولدینگ یا همان دستگاه جوشکاری گلمیخ نوعی دستگاه جوشکاری می باشد که به منظور اتصال زائدههایی مانند گلمیخ، میلگرد، پیچ و غیره بر روی سطوح فلزی استفاده می گردد. حرارت مورد نیاز در این فرایند، در اثر به وجود آمدن یک قوس الکتریکی قدرتمند میان سطح فلزی و زائده مورد نظر حاصل می گردد. از استادولدینگ در حوزههای گوناگونی مثل صنعت خودروسازی، صنعت ساختمان، پلسازی، لوازم خانگی و غیره استفاده می شود. یکی از کاربردهای اساسی این دستگاه، جوش دادن گلمیخها به ورقهای عرشه فولادی پیش از عملیات بتن ریزی می باشد که سبب درگیری بهتر فولاد با بتن خواهد شد.
این دستگاه دارای سه قسمت اصلی است:
اول، گان:
اسلحه یا گان، قسمتی از دستگاه می باشد که گلمیخ داخل آن قرار می گیرد تا به سطح مورد نظر جوش داده شود.
دوم، اینورتر اصلی:
این قسمت تنظیم کننده ی جریان برق می باشد و با رساندن جریان به حد استاندارد باعث می شود تا جوش با کیفیت بهتری انجام گیرد.
سوم، انبر ارت و کابل:
بین دستگاه استادولدینگ و زمین اتصال برقرار خواهد کرد.
دستگاههای استادولدینگ عمدتا با برق سه فاز کار می نمایند و در صورت عدم دسترسی باید از دیزل ژنراتور ۲۰۰ آمپر استفاده گردد. در غیر این صورت اتصال از استحکام کافی برخوردار نبوده و قطعه جوش خورده با یک ضربه از جا کنده خواهد شد.
مزایای استفاده از دستگاه جوش استادولدینگ چیست؟
استفاده از استادولدینگ به علت قابلیت جوشکاری آسان و سریع، در اغلب حوزهها از جمله صنعت ساخت و ساز، سبب سرعت بخشیدن به روند اجرای پروژهها شده است. از مزایای دیگر استفاده از این شیوه می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- اول، طیف گستردهای از قطعات با قطر ۲ تا ۲۵ میلی متر را می توان با این دستگاه جوش داد.
- دوم، با این وسیله میتوان همجوشی کامل برقرار نمود و به اتصالی قوی رسید.
- سوم، این دستگاه به منظور جوش دادن زوائد به ورق های فلزی با ضخامت بسیار کم نیز مناسب می باشد.
- چهارم، عملیات جوش با این دستگاه هیچ نوع اعوجاج و تغییر شکلی در اجزا به وجود نمی آورد.
- پنجم، طی فرایند جوش به وسیله ی استفاده از این دستگاه، هیچ نوع روزنهای در سطح ایجاد نمی شود و شاهد نشتی نخواهیم بود.
شیوه ی نصب گلمیخ:
گلمیخ ها را با دو شیوه مستقیم و یا غیر مستقیم روی بال تیرهای فرعی جوشکاری می نمایند، همچنین عمل جوشکاری گلمیخ ها را به وسیله ی دستگاه جوش استادولدینگ و یا تفنگ مخصوص جوشکاری، روی بال تیرآهن ها جوش خواهند داد. روش های مختلف و زیادی به منظور جوش دادن گلمیخ ها روی بال های تیرآهن ها وجود دارد. اما بیشتر از همه، از شیوه ی جوش قوس به منظور جوشکاری گلمیخ استفاده می شود، در این شیوه گلمیخ به عنوان الکترود عمل نموده و در نهایت این عمل، قوس الکتریکی بین پایه گلمیخ ها و بال تیرآهن ایجاد شده و حرارت و گرمای ناشی از این قوس الکتریکی سبب می شود که پایه گلمیخ و بال تیرهای فرعی به یکدیگر وصل گردند.
در حقیقت این عمل به این شکل انجام می گردد که گلمیخ داخل قسمت گان دستگاه قرار می گیرد و یک قوس الکتریکی قوی بین ورق گالوانیزه و گلمیخ ایجاد می گردد، همچنین زائدهای کوچکی از جنس آلومینیوم که در قسمت زیرین گلمیخ قرار دارد. به علت درجه ذوب بسیار پایینی که دارد، در همان آغاز کار ذوب می گردد و انفجار کوچکی در محل به وجود می آورد که این انفجار باعث برداشته شدن بخشی از ورق در محل اتصال می گردد.
سپس در ادامه فرایند، منطقهای مذاب بر روی سطح ایجاد می شود و تفنگ دستگاه به صورت خودکار گلمیخ را در این ناحیه وارد میکند. در طی این عمل و ایجاد قوس الکتریکی اتصال تقریبا ۱ ثانیه برقرار شده و پایه گلمیخ حدود ۵ میلیمتر داخل این بخش ذوب می گردد. اپراتور می تواند بر اساس تجربه سرعت و میزان فرو رفتن گلمیخ در ماده مذاب را تنظیم نماید.
تاکید بر روی این نکته بسیار اهمیت دارد که در زمان اجرای گلمیخ، به جهت پیشگیری از پاشیدن مواد مذاب و ایجاد حلقه اتصال به دور گلمیخ، از شعله پوش سرامیکی دندانه دار استفاده می گردد که بهتر است این حلقههای سرامیکی در زمان استفاده کاملا خشک باشند تا سبب افت کیفیت جوش نگردند.
نکات مهم در زمان جوشکاری با استادولدینگ:
- اول، در سقف های عرشه فولادی حتما از گلمیخ های استاندارد و تولید شده به شیوه ی فورج سرد و با کیفیت استفاده کنید. گلمیخ های تولید شده به غیر از روش فورج سرد تحت هیچ شرایطی قابل استفاده نخواهند بود و از مقاومت و کیفیت خوبی برخوردار نیستند.
- دوم، در حین انجام جوشکاری گلمیخ توجه کنید که گلمیخ و همچنین سطحی که گلمیخ روی آن جوش داده می شود، رطوبت نداشته باشند.
- سوم، به منظور اینکه عمل جوشکاری بهتر صورت پذیرد به برق سه فاز شهری حداقل باید ۵۵ آمپر و اگر از ژنراتور استفاده می کنید به قدرت ۱۸۰ آمپر جوشکاری را انجام دهید.
- چهارم، پیش از این که گلمیخ ها را جوش دهید، حتما از فیکس شدن ورق گالوانیزه بر روی بال های تیر اطمینان پیدا کنید، این عمل فیکس شدن را می توانید به وسیله ی چکش کاری انجام دهید.
- پنجم، پس از این که عملیات جوشکاری به إتمام رسید، شعله پوش سرامیکی را خارج کرده و سطح عرشه فولادی را تمیز نمایید.
- ششم، کابلی که به عنوان برق رسان به دستگاه استادولدینگ می باشد باید حداقل ۳* ۱۶ باشد.
- هفتم، همانطور که گفته شد، دو راه برای جوشکاری گلمیخ وجود دارد. در بخش هایی که گلمیخ را به صورت مستقیم روی سازه جوش می دهیم از شعله پوش سرامیکی دنده ریز استفاده و اگر در بخش هایی گلمیخ ها را روی ورق گالوانیزه جوش می دهید از شعله پوش دنده درشت سرامیکی حتما استفاده نمایید.
- هشتم، در هنگام جوشکاری گان دستگاه استادولدینگ را به صورت عمودی و بدون حرکت قرار دهید.
- نهم، پس از جوشکاری حداکثر ۵۰۰۰ عدد گلمیخ، قطعاتی که در گان استفاده می شود شامل هولدر و لیفت را عوض کنید.
- دهم، پس از این که قوس الکتریکی برقرار شد گان دستگاه استادولدینگ را به مدت سه ثانیه ثابت نگه داشته تا حوضچه مذاب مورد نیاز شکل گرفته و منجمد گردد، برای این کار اگر دستگاه را روی حالت اتومات بگذارید، نتیجه بهتری خواهید گرفت.
کلام آخر:
به علت تاثیرگزاری بسیار بالای جوشکاری گلمیخ در کیفیت سقف عرشه فولادی توصیه می کنیم این فرآیند با دقت بسیار بالا و با دستگاه استادولدینگ با کیفیت مرغوب به وسیله ی یک شرکت پیمانکاری با نیروی متخصص انجام گیرد.