یکی دیگر از سقفهای مدرن که هماکنون در کشور ما در حال استفاده نیز میباشد، سقف عرشه فولادی است.
در ادامه این مقاله را دنبال کنید تا بیشتر با این نوع سقف ساختمانی و جزئیات آن مانند: مواد تشکیلدهنده، مراحل اجرا، ویژگیها، مزایا و … آشنا شوید.
سقف عرشه فولادی دقیقا چه نوع سقفی است؟
همانطور که میدانید هر سقفی متناسب با موادی که تشکیلدهنده آن هستند نامگذاری میشود، این نوع سقف ساختمانی نیز به این دلیل که از دو عنصر اصلی شامل:
ورقهای فولادی گالوانیزه و همچنین برشگیرها ساخته شده است، سقف عرشه فولادی نامگذاری شده است.
البته لازم است اشاره کنیم که آنچه که این سقفهای مدرن را با سایر سقفهای ساختمانی متمایز کرده است شامل همین اجزای تشکیلدهنده یعنی ورقهای فولادی گالوانیزه و برشگیرها میباشد. اجرای این نوع سقف ساختمانی با استفاده از عملیات آرماتوربندی و بتنریزی بر روی ورقهای فولادی گالوانیزه صورت میگیرد. البته از سایر اجزای اصلی این نوع سقف ساختمانی میتوان به وجود تیرهای فرعی در بین تیرهای اصلی نیز اشاره کرد.
سقف عرشه فولادی چگونه و توسط چه کسی ابداع شده است؟
درواقع میتوان گفت که کلید طراحی این نوع سقف ساختمانی را یک شیمیدان فرانسوی به نام پل مالوین در سال 1742 میلادی زده است چراکه این شیمیدان فرانسوی در آن زمان موفق شده بود پوششی بر روی آهن با غوطهورکردن آن درون مواد مذاب ایجاد کند. راه این شیمیدان را یک مهندس معمار به نام هنری پالمر در سال 1820 با کنگرهدار کردن آهن با پوشش گالوانیزه ادامه داد.
درواقع ویژگیهایی که این ورق آهنی با پوشش گالوانیزه مانند: وزن کم، مقاومت بسیار بالا در برابر خوردگی، جابجایی و اجرای آسان داشت موجب شد که در آن سالها از این ورق آهنی به طور چشمگیری در صنعت ساختمانسازی استفاده گردد بهگونهای که کمکم به یکی از مصالح پراستفاده در صنعت ساختمانسازی در کشورهایی نظیر ایالات متحده، شیلی، نیوزیلند، استرالیا، هندوستان و انگلستان تبدیل شد، اکنون نیز در کشور ما بهصورت چشمگیری در صنعت ساختمانسازی در حال استفاده میباشد.
سقف عرشه فولادی یا سقفهای مدرن چه ویژگیها و مزیتهایی دارند؟
اگر بخواهیم سقف عرشه فولادی را از نظر میزان وزن با سایر سقفهای مدرن متداول در صنعت ساختمانسازی مقایسه کنیم، باید بگوییم که از وزن بسیار کمی نسبت به سایر سقفهای ساختمانی برخوردار است از اینرو در زمان بروز بلایای طبیعی مانند زلزله بهراحتی میتواند استحکام خود را حفظ کند چراکه زلزله، نیروی کمتری را به ساختمانهایی که از وزن کمی برخوردار میباشند وارد میکند، درواقع نیروی زلزله با وزن ساختمان رابطه مستقیمی دارد هرچه وزن نهایی ساختمان کمتر باشد نیروی زمینلرزهای که به آن وارد میشود نیز کمتر است و درنهایت میزان خسارات و آسیبهایی که به آن وارد میگردد نیز کمتر است و برعکس. سقف نیز یکی از اجزای ساختمان است که تاثیر چشمگیری بر روی وزن نهایی آن دارد بنابراین با استفاده از سقف سبکوزن عرشه فولادی میتوان وزن نهایی ساختمان را کاهش داد تا در برابر زلزله آسیب جدی به آن وارد نگردد.
سایر ویژگیها و مزایای این نوع سقف ساختمانی را در بخش دوم این مقاله مورد بررسی قرار خواهیم داد.
جهت دریافت قیمت سقف عرشه فولادی با ما در ارتباط باشید.
سایر ویژگیها و مزیتها ی سقف عرشه فولادی
همانطور که در مقاله قبلی اشاره کردیم یکی از مهمترین ویژگیها و مزیتها ی سقف عرشه فولادی که موجب شده است استفاده از آن به صورت چشمگیری افزایش پیدا کند، وزن بسیار کم آن است.
چراکه وزن با نیروی زلزله رابطه مستقیم دارد درصورت کمبودن وزن ساختمان، نیروی زمینلرزه وارده به آن نیز کاهش پیدا میکند.
اما علاوهبر این مزیتها ، سقف عرشه فولادی دارای مزایای متعدد دیگری هم میباشد که یکی دیگر از مزایای آن، سرعت بالا در اجرا است.
از آنجایی که در اجرای این نوع سقف ساختمانی از عرشه فولادی استفاده میشود سرعت اجرای سقف نیز به صورت چشمگیری افزایش پیدا میکند درنهایت بر روی سرعت اجرای کل پروژه ساختمانی نیز تاثیر چشمگیری خواهد داشت.
کاربرد ورقهای گالوانیزه ذوزنقهای شکل
البته لازم است اشاره کنیم که موار دیگری هم در ساخت و اجرای این نوع سقف ساختمانی وجود دارند که موجب کاهش مدت زمان اجرای آن میشوند؛برای مثال چیزی به نام عملیات قالببندی در اجرای سقف عرشه فولادی وجود ندارد چراکه در اجرای این نوع سقف ساختمانی از ورقهای گالوانیزه ذوزنقهای شکل بدون میلگرد استفاده میشود.
از اینرو هیچ نیازی به انجام عملیات قالببندی که وقت بسیار زیادی را از اجرا و اتمام پروژه ساختمانی هدر میکند نیست؛ درواقع ورقهای گالوانیزه ذوزنقهای شکل در اجرای این سقف ساختمانی به عنوان قالب مورد استفاده قرار میگیرند و جایگزینی برای اجرای عملیات قالببندی هستند و همین عامل موجب افزایش سرعت اجرای سقف عرشه فولادی میشود؛ از طرفی سایر کارهای وقتگیر در اجرای این نوع سقف مانند عملیات کفسازی و پوکهریزی انجام نمیشوند چراکه این سقف دارای بتنریزی با سطح بسیار هموار و یکپارچه است از اینرو نیازی به انجام کفسازی و پوکهریزی نیست بنابراین عملیات نازککاری به آسانی و با سرعت بالایی انجام میگیرد.
کاهش هزینه نهایی با اجرای سقف عرشه فولادی
همه این موارد موجب شدهاند تا اجرای سقف عرشه فولادی در کمترین زمان ممکن امکانپذیر باشد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که تمامی ویژگیها و مزیتهایی که در سقف عرشه فولادی وجود دارد موجب کاهش مدت زمان اجرای این سقف شده و مهمتر از همه اینکه موجب کاهش هزینه نهایی در اجرای یک پروژه ساختمانی میشوند.
سقف عرشه فولادی به چه شکل راهاندازی میشود؟
درواقع سقف عرشه فولادی نیز مانند سایر سقفهای ساختمانی دارای مراحل متعددی برای راهاندازی و پیادهسازی میباشد.
بهگونهای که در چند مرحله اجرا میشود. مراحل اجرا این نوع سقف ساختمانی به شرح زیر میباشد:
- دپو و انتقال به طبقات: پس از اینکه ورقهای کامپوزیت در کارگاه دپو میشوند. به محل ساخت ساختمان برده شده و در آنجا تنها با استفاده از یک بالابر و بدون نیاز به نیروهای انسانی به ترازهای مختلف طبقات انتقال داده میشوند.
- ( منظور از دپو، انبارنمودن مواد خام است. دپو به دلایل متعددی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار میباشد چراک موجب کاهش ریسکهای ایمنی مانند: سقوط کارگران از ارتفاع و … ، کاهش هزینههای پروژه، کاهش آلودگی محیط زیست، به حداقلرساندن رفتوآمدها در کارگاه و همچنین جلوگیری از کاهش کیفیت مصالح مورد استفاده در پروژهها میشود.)
- جاگذاری عرشههای فولادی: عرشههای فولادی دارای گیرههای نر و ماده هستند بهگونهای که به راحتی میتوان آنها را در یکدیگر قرار داد و به راحتی بدون ترس از خطر سقوط بر روی آنها رفتوآمد نیز کرد.
- نصب میلگرد و گلمیخ: دو جزء اصلی از این سقفها، میلگرد و گلمیخ هستند.
- برای اتصال عرشههای فولادی بر روی میلگردها از گلمیخ استفاده میکنند. مزیتی که این روش دارد این است که موجب کاهش وزن تیرهای فولادی مصرفشده میشود.
- بتنریزی: یکی دیگر از اجزای اصلی، بتن میباشد که آخرین مرحله از اجرای سقف عرشه فولادی به بتنریزی اختصاص پیدا میکند.
- بهگونهای که بعد از اتصال میلگردها به عرشههای فولادی عملیات بتنریزی انجام میشود این روش موجب میگردد بتن در سطح صافی قرار گیرد و هوا با سرعت بالایی از آن خارج گردد.
سقف عرشه فولادی از چه اجزایی تشکیل میشود؟
سقف عرشه فولادی از چهار جزء اصلی شامل:
- ورق فولادی:
یکی از اصلیترین و بارزترین مصالحی که در سقف عرشه فولادی به صورت چشمگیری مورد استفاده قرار میگیرد، ورق فولادی میباشد. که ضخامت آن برابر با 0.8 میلیمتر تا 1.2 میلیمتر است. نکته حائز اهمیت در زمینه ساختورق فولادی گالوانیزه این است که پس از ساخت این ورق آن را با استفاده از دستگاههای مخصوص و حرفهای به شکل موجدار درمیآورند البته در مقطع ورق فولادی گالوانیزه هر موجی که با استفاده از دستگاه ایجاد شده است به شکل یک ذوزنقه میباشد.
- گلمیخ یا برشگیر:
اگر بخواهیم مفهوم گلمیخ که نام دیگر آن برشگیر است را به شکل راحتتر بیان کنیم باید بگوییم که گلمیخ و یا برشگیر بهعنوان رابطی میان ورق گاوانیزه و بتن مورد استفاده قرار میگیرد از اینرو بدون وجود گلمیخ و یا برشگیر امکان اتصال ورق گالوانیزه به بتن وجود ندارد. قطری که برای گلمیخها و یا برشگیرها در نظر گرفته میشود برابر با 20 میلیمتر است درصورتی که ارتفاع این اجزا متغییر است چراکه ارتفاع گلمیخها متناسب با شکلی که ورقهای فولادی گالوانیزه دارند تعیین میشوند البته نکته بسیار مهمی که در این زمینه وجود دارد این است که کمترین ارتفاع گلمیخ بعد از نصب باید برابر با 40 میلیمتر باشد و هرگز نباید از این مقدار پایینتر بیاید. شاید برایتان سوال باشد که گلمیخها و یا برشگیرها را به چه شکل به ورقهای فولادی گالوانیزه متصل میکنند؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که گلمیخها و یا برشگیرها را با استفاده از یک دستگاه جوش قوس الکتریکی مخصوص به تیرهای سازهای جوش میدهند. در زمینه ساخت و تولید گلمیخها و یا برشگیرها باید اشاره کنیم که برای تولید این اجزاء سقف عرشه فولادی از روش استانداردی به نام فورج سرد استفاده میکنند.
- آرماتور:
نام دیگر آرماتور همان میلگرد است درواقع برای جبران مقاومت کششی پایین بتن از میلگرد و یا آرماتور استفاده میکنند. از اینرو با استفاده از آرماتور و یا میلگرد در بتن هم مقاومت کششی پایین آن را جبران میکنند و هم موجب افزایش مقاومت ساختمان میشوند. نکته حائز اهمیتی که در زمینه استفاده از آرماتور در سقف عرشه فولادی وجود دارد این است که بهجای استفاده از میلگردهای آجدار متداول از مشهای آماده استفاده میکنند زیر موجب سرعت بخشیدن به عملیات آرماتوربندی میشود.
- بتن:
یکی از اصلیترین اجزاء سقف عرشه فولادی، بتن است. همانطور که میدانید بتن از سه جزء اصلی شامل: آب، ماسه یا شن و سیمان ساخته میشود. بتن بهعنوان یکی از مهمترین مصالحی که در ساختوساز مورد استفاده قرار میگیرد شامل انواع متعددی میباشد که در مقالات قبلی بهطور کامل به انواع آن اشاره کردهایم.