انواع سقف, عرشه فولادی, مقاله, مقایسه سقف ها

سقف عرشه فولادی یا کامپوزیت ؟

تفاوت عرشه و کامپوزیت
امتیاز دهید

همانطور که می‌دانید سقف‌های عرشه فولادی و کامپوزیت دو نوع از سقف‌های ساختمانی مدرن در صنعت ساختمان‌سازی هستند که در بین ساختمان‌سازان از محبوبیت بالایی برخوردار می‌باشند از این‌رو است که نسبت به روش‌ها و متریال‌های سنتی بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند. از این‌رو در این مقاله قصد داریم سقف عرشه فولادی و سقف کاذب را مورد بررسی قرار داده و سپس به این پرسش پاسخ دهیم که بهتر است از سقف عرشه فولادی استفاده کنید یا سقف کامپوزیت؟

آشنایی با سقف عرشه فولادی

سقف عرشه فولادی از دو عنصر برش‌گیرها و ورق‌های فولادی گالوانیزه به شکل ذوزنقه‌ایی و بصورت تحتانی تشکیل شده‌ است که همین مسئله آن را از سایر سقف‌ها متمایز میکند. سقف عرشه فولادی بصورت بتن‌ریزی و آرماتوربندی بر روی ورقه‌های فولادی نصب میشود. بخش‌های اصلی سقف‌های عرشه فولادی تیرهای فرعی و تیرهای اصلی میباشند.
یکی از روش‌های ساخت سقف برای ساختمان‌ها استفاده از سیستم عرشه فولادی میباشد به دلیل اینکه از نظر اقتصادی از بیشتر روش‌ها مقرون‌به‌صرفه‌تر است. سیستم عرشه فولادی تشکیل شده از ورقه‌های ذوزنقه‌ای است که بصورت تیرهای فولادی بر روی بتن‌هایی با سطح صاف قرار داده شده‌اند. این سقف در مقایسه با اسکلت‌های فولادی ساختمان از وزن کمتری برخوردار است.
در پروژه‌های بزرگ استفاده از سقف‌های عرشه فولادی سرعت ساخت‌و‌ساز را بصورت حداقل کاهش میدهد و به همین دلیل از هزینه‌های اضافی جلوگیری می‌شود. در این نوع سقف از ورق گالوانیزه ذوزنقه‌ای و آجر به عنوان قالب بین بتن و سقف استفاده می‌شود و بتن بصورت مرکب مورد استفاده قرار می‌گیرد.
از مهم‌ترین بخش‌های ساختمان که بر سرعت ساخت‌و‌ساز تاثیر میگذارد قسمت سقف میباشد که با استفاده از سقف‌های عرشه فولادی می‌توان مدت زمان اجرای سقف ساختمان را کاهش داد چراکه در اجرای این نوع سقف‌های ساختمانی، متریال‌های اضافی حذف میشوند و سرعت ساخت‌و‌ساز را نسبت به روش‌های سنتی بالا می‌برند از این‌رو هزینه‌ ساخت‌و‌ساز را به صورت چشم‌گیری کاهش می‌دهند. سقف عرشه فولادی یکی از روش‌های نوین برای ساخت‌و‌ساز است که امروزه طرفداران زیادی پیدا کرده است.
بتن‌ریزی در این سقف‌ها بصورت یکپارچه و صاف انجام میشود و نیازی به پوکه‌سازی و کف‌ریزی نیست بنابراین با سرعت بالاتری عملیات نازک‌کاری انجام میشود. قاب‌بندی این روش یکی از کارهای مشکل ساختمان میباشد. این روش سرعت ساخت و ساز را بالا میبرد و بعد از تکمیل ساختمان و شبکه‌های تاسیساتی بصورت کلی بتن‌ریزی را انجام میدهند و تمام سقف و طبقات تکمیل میشوند. نصب این ورقه‌ها بدون جوشکاری میباشد و فقط با استفاده از میخ‌های فولادی انجام می‌گیرد.
مشخصات کلی سقف‌های عرشه فولادی

  1. امکان بتن‌ریزی بصورت کلی و برای تمام طبقات
  2. حذف شدن تیرهای فرعی
  3. سبک‌تر بودن اسکلت و وزن کمتر سقف
  4. نصب بدون جوشکاری و استفاده از میخ‌های فولادی
  5. افزایش سرعت اجرا ساخت‌و‌ساز نسبت به سقف‌های تیرچه و بلوک
  6. حذف قالب‌بندی
  7. کاهش وزن تا 22 کیلوگرم در اسکلت‌های فلزی
  8. مقاومت بالا در برابر آتش‌سوزی
  9. نسبت به سقف‌های دال بتنی به ثابت کردن لرزش در این سقف نیازی نیست
  10. حذف میلگرد‌های کششی
  11. تامین ایمنی بیشتر در طبقات و حداقل فضا برای دپو

مزایای سقف عرشه فولادی

  • سرعت: جالب است بدانید که مدت زمان تنها به مدت دو روز می‌باشد چراکه نیازی به شمع‌گذاری ندارد و همچنین نصب آن آسان است و امکان بتن‌ریزی همزمان طبقات نیز وجود دارد که همین عامل موجب افزایش سرعت اجرای سقف می‌شود.
  • سبک‌بودن: تمامی ساختمان‌سازها و معماران سعی می‌کنند از متریال‌های مدرن و سبک در امر ساختمان‌سازی استفاده کنند چراکه ساختمان‌هایی که دارای وزن سبکی هستند هنگام بروز زمین‌لرزه دچار آسیب‌دیدگی کمتری می‌شوند زیرا میزان نیرویی که زلزله به ساختمان وارد می‌کند ارتباط مستقیمی با وزن ساختمان دارد بنابراین با کاهش وزن ساختمان می‌توان نیروی زمین‌لرزه وارده به ساختمان را نیز کاهش داد و آسیب‌دیدگی‌ها و صدمات متعدد تا حد چشم‌گیری جلوگیری کرد. سبک‌بودن سقف عرشه فولادی موجب شده است تا وزن کل ساختمان 10 الی 30 درصد کاهش پیدا کند.  یکی از دلایل سبک‌بودن این سقف‌ها این است که در آن‌ها از میلگردهای کششی استفاده نمی‌شود بنابراین حمل و نصب آن‌ها نیز دارای پروسه بسیار آسانی است.
  • مقرون‌به‌صرفه بودن: استفاده از سقف عرشه فولادی موجب کاهش 50 درصد از هزینه‌ها نسبت به استفاده از سقف‌ها و متریال‌های سنتی می‌شود چراکه برای اجرا به هیچ یک از مواد و یا متریال‌‌های اضافی نیازی ندارد.
  • ایمنی : فضای مناسبی را برای کار کارگران ساختمانی فراهم می‌کند که از ایمنی لازم برخوردار است و از سقوط کارگران به صورت چشم‌گیری جلوگیری می‌کند.

مراحل ساخت سقف‌های عرشه فولادی

  1. مرحله اول دپو و انتقال سقف عرشه فولادی به طبقات است
  2. جاگذاری عرشه‌های فولادی
  3. نصب میلگرد یا گل‌میخ که توسط دستگاه جوش قوس الکتریکی صورت می‌گیرد
  4. بتن ریزی

سقف نقش مهمی در طراحی معماری ساختمان دارد یکی از انواع سقف‍‌‌هایی که کاربردهای متعددی در صنعت ساختمان‌سازی دارد سقف کاذب می‌باشد. سقف کاذب انواع مختلفی دارد و برسطوح مختلفی بصورت گچی، چوبی، فلز، پی‌وی‌سی، شیشه‌ایی، آهنی، ورقه‌های فلزی روکش‌دار، آلومینیومی، کامپوزیت و خیلی موارد دیگر نصب میشود. این سقف‌ها قابلیت نصب بصورت جدا یا باهم را دارند. استفاده از سقف کاذب در ساختمان باعث تمیزی کار و مخفی‌کردن عوامل زیر سقف میشود. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت یکی از بهترین مزیت‌ها و قابلیت‌های سقف کامپوزیت این است که با ایجاد جلوه‌ای زیبا موجب پوشاندن تمامی عوامل زیر سقف مانند تاسیسات می‌شود. در ادامه این مقاله به انواع ویژگی‌ها و قابلیت‌های سقف کاذب اشاره خواهیم کرد.
انواع قابلیت‌های سقف کاذب

  • پوشش تاسیسات زیر سقف اصلی
  • آکوستیک کردن فضا
  • ایجاد حجم و دکوراتیو
  • هدایت و جلوگیری از هدر رفتن دما و رطوبت داخلی
  • نورپردازی مناسب با شرایط کاری و زندگی
  • ایمنی در برابر زلزله و آتش‌سوزی
  • سرعت و دقت بالا در اجرا

انواع سقف کاذب

  • سقف کاذب رابیتس و اندود

پرکاربردترین نوع سقف کاذب رابیتس میباشد که از ورقه‌های فولادی مشبکی با مفتول یا سیم آماتور به شبکه فرعی متصل شده است. رابیتس از دو نوع مسطح و برجسته تشکیل میشود. برای اندودکاری روی کانال‌های کولر و تاسیسات از رابیتس استفاد میشود لازم است اشاره کنیم که از رابیتس مسطح در دهانه‌های کوچک استفاده می‌شود به‌گونه‌ای موارد کاربرد این نوع از رابیتس‌ها تنها در دهانه‌های کوچک است اما دومین نوع رابیتس یعنی رابیتس برجسته در دهانه‌های بزرگ مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • سقف کاذب آکوستیک

سقف کاذب آکوستیک سقفی است که به نوعی یک عایق صوتی محسوب می‌شود و به طور معمول با استفاده از مصالح مختلفی مانند پارچه چین‌دار، پلاک‌های گچی، ورقه‌های مقوایی، پلاک‌های چوبی جهت ایزوله‌سازی صوتی ساخته می‌شود. البته این نوع سقف نیز کاربردهای منحصربه‌فرد خود را دارد برای مثال بیشتر در مکان‌هایی که باید از انعکاس صدا جلوگیری شود استفاده میشود مانند سالن های سخنرانی و سینماها.

  • سقف کاذب پی‌وی‌سی

این نوع سقف‌ها بصورت گسترده‌ای مورد استفاده قرار میگیرند این نوع سقف‌ها به دلیل طراحی و زیبایی که دارند در بیشتر مکان های تجاری یا منزل بیشتر استفاده می‌شوند.

  • سقف کاذب پیش‌ساخته

به سقف‌های کاذب پیش‌ساخته، کناف هم گفته می‌شود. سقف کاذب پیش‌ساخته از صفحات با روکش گچی یا گچ برگ ها تشکیل شده است. این ورق‌ها برای بازسازی ساختمان استفاده میشوند کناف‌ها کیفیت و مزایای بیشتر و بهتری نسبت به دیگر سقف‌های کاذب دارند هزینه نصب آنها کمتر بوده و وزن سبکی دارند.