مقاله

درباره ی قالب های سقف یوبوت چه می دانید؟

سقف یوبوت
امتیاز دهید

از جمله سقف هایی که نقش بسیار مهمی در سبک سازی دال های بتنی و پی ها دارد، سقف یوبوت نام دارد. سقف های یوبوت، از قالب های یوبوت استفاده می شوند.

قالب های یوبوت در چهار مدل قالب یوبوت تک، قالب یوبوت دوبل، قالب یوبوت اصلاح شده و قالب یوبوت پلی استایرن تهیه و تولید شده که نقش موثری در کم شدن بتن مصرفی ایفا می نماید.

سیستم سقفی یوبوت یک سیستم دال بتنی تو خالی بوده که قالب های آن مکعبی شکل می باشد. سازه هایی که با این قالب ها تولید می شوند، دارای وزن سبکی بوده؛ در نتیجه ی استفاده از این سقف ها، تعداد ستون ها کاهش می یابد؛ زیرا بار وارد شده بر ستون و فونداسیون سازه کاسته شده است.

با استفاده از یوبوت، مصرف بتن و فولاد با اجرای سازه کاهش یافته و در نتیجه از نظر اقتصادی این سقف ها مقرون به صرفه هستند.

درباره ی تاریخچه ی سقف یوبوت چه می دانید؟

U-BOOT یا U-BOAT عنوان یک زیردریایی جنگی متعلق به ارتش آلمان بود که در جنگ جهانی اول و دوم، به کار گرفته شد. جالب است بدانید که قالب های بکار رفته در سقف یوبوت در زمان عملیات اجرایی، درون دال بتنی دفن شده است. برای اولین بار این سقف ها به واسطه مهندسان ایتالیایی به این عنوان، شناخته شد.

اواخر قرن بیستم  بود که مهندسان ایتالیایی سقف های مختلف مثل دال های بتنی را بررسی نموده و به منظور بهینه سازی، به تولید دهانه های بزرگ تر و کنسول های بلندتر اقدام کردند. این کار باعث مقاوم سازی ساختمان شد. درنتیجه آن ها موفق به اختراع سیستم دال مجوف دوپوش یوبوت شده و آن را به مردم جهان معرفی نمودند.

سقف یوبوت

هدف سقف های یوبوت:

یوبوت محصولی بوده که از پلیمری با پایه پلی پروپیلن تولید می شود و هدف اصلی آن، ایجاد حفره های خالی در داخل دال و حذف بتن ناکارامد بود. این کار باعث شد تا دال سبک شده و دهانه های بزرگ تر پوشانده شد.

انواع قالب های سقف یوبوت:

اول، قالب یوبوت تک:

اولین قالبی که در ساختمان سازی استفاده شد، قالب یوبوت تک بود. این قالب ها یک تکه بوده و در چهار طرف آن بندهایی تعبیه شده تا حرکت یوبوت در زمان بتن ریزی کمتر گردد.

در زیر قالب های تک، پایه هایی وجود داشته تا تعادل یوبوت در زمان قرارگیری بر روی سطح را برقرار نماید. این پایه ها در ارتفاعات و لایه هایی با ضخامت مختلف طراحی و تولید می شوند.

بیشتر بخوانید:

از دیگر مزیت این قالب ها افزایش سرعت اجرای پروژه و کاهش هزینه های حمل و نقل می باشد؛ چرا که قالب های تک درون یکدیگر قرار می گیرند. قسمت زیرین این قالب ها باز بوده و زمانی که اولین لایه بتن درون آن ها ریخته می شود، باعث حبس شدن هوا شده و درنتیجه دیگر نمی توان بتن بیشتری درون قالب ها ریخت.

دوم، قالب یوبوت دوبل:

قالب هایی که جهت سبک سازی سقف سازه استفاده می شود، قالب های دوبل نام دارند. ظاهر قالب های دوبل مانند قالب های تک بوده اما ساخت آن ها به صورت دو تکه ای است که بر روی یکدیگر قرار گرفته اند.

حجم آن ها کاملا بسته بوده؛ درنتیجه بتن وارد آن ها نخواهد شد. هزینه ی تولید و حمل آن ها نسبت به سایر قالب ها بیشتر می باشد.

سوم، قالب یوبوت پلی استایرن:

این نوع قالب ها از جنس پلی استایرن بوده و به صورت توپر ساخته می شوند، درنتیجه بتن وارد آن ها نخواهد شد. پلی استایرن بسیار سبک اما مقاوم بوده که نقش مهمی در سبک سازی سازه خواهد داشست. به همین جهت قالب های یوبوت پلی استایرن بر سازه وزن اضافی وارد نخواهد کرد. اما این قالب هم دارای معایبی است. یکی از این معایب آن است که مواد تولید گاز استایرن مونومر، گازی سمی و خطرناک شناخته شده است.

بیشتر بخوانید  درباره ی سازه های LSF و ویژگی های آن چه می دانید؟

از دیگر معایب آن، خطر انفجار در اثر گرمای آتش می باشد. دال هایی که با این نوع یوبوت تولید می گردند، اگر در معرض گرمای بیش از اندازه باشند، امکان انفجار خواهند داشت.

به همین جهت در تولید این یوبوت ها، از دریچه ای برای خروج گاز و کاهش فشار داخلی حفره ها استفاده می شود. علت اصلی آن انتشار گاز سمی استایرن مونومر در دمای اتاق از طریق این دریچه ها خواهد بود.

چهارم، قالب یوبوت اصلاح شده:

زمانی که از یوبوت های تک و دوبل استفاده می گردد، باید از بتن روان جهت بتن ریزی استفاده شود. این بتن که از فوق روان کننده در آن استفاده گردد، بتن روان یا بتن با اسلمپ بالا نام دارد. بتنی که در این قالب ها ریخته می گردد باید ویبره باشد تا بتن به زیر قالب نفوذ کرده و همچنین در زیر سقف حفره ایجاد نشود. به جهت برطرف کردن این مشکل، یوبوت اصلاح شده ساخته می شود.

قالب های یوبوت اصلاح شده به شکل بادی تولید شده که هزینه های تولید آن در مقایسه با قالب های تک و دوبل کمتر می باشد. این قالب ها یکپارچه بوده و همچنین هزینه ی حمل و نقل آن بسیار پایین تر است.

سقف یوبوت

مزایای استفاده از سقف یوبوت در صنعت ساخت و ساز:

اول، استفاده از قالب های یوبوت باعث صرفه جویی در مصرف مواد اولیه مانند فولاد و بتن در ساخت و ساز می شود.

دوم، تعداد طبقات ساختمان را می توان با استفاده از این سیستم سقفی افزایش داد.

سوم، سقف یوبوت ضد اشتعال بوده که به عنوان عایق حرارتی  کاربرد داشته و می تواند از انتقال آتش و تخریب ساختمان مانع شود.

چهارم، این سقف ها نوعی عایق صوتی و حرارتی محسوب می گردد که باعث انتقال کمتر صدا خواهد شد.

پنجم، سقف یوبوت موجب کاهش وزن سازه شده، به همین علت دیگر نیازی به فونداسیون عمیق نیست. جالب است بدانید که با کاهش عمق فونداسیون، هزینه ها نیز کاهش پیدا خواهد کرد.

ششم، یوبوت ها باعث کاهش بار وارده بر ستون ها و فونداسیون ساختمان شده و به همین علت موجب افزایش مقاومت سازه در برابر زلزله و کاهش اثرات ناشی از نیروی زلزله خواهد شد.

هفتم، این سقف ها موجب صرفه جویی در مصرف بتن و فولاد شده و این امکان را فراهم می نماید تا دهانه های گسترده تری در سازه استفاده شود. همچنین استفاده از آن ها موجب کاهش چشمگیری در مصرف آب خواهد شد.

هشتم، به علت سرعت بالا در اجرای سیستم سقفی یوبوت زمان پایان یافتن پروژه ی ساخت و ساز کوتاه تر می گردد.

نهم، استفاده از این سقف ها، امکان حذف تیر در بین ستون ها را فراهم می کند.

معایب استفاده از سقف یوبوت:

اول، هزینه ی این سقف ها در متراژ پایین به صرفه نخواهد بود. نیست.

دوم، در صورتی که بتن را در اطراف بلوک ها بریزید، در برخی مناطق، بتن به قالب ها نرسیده و همین امر موجب خواهد شد که قسمت هایی پوک و خالی بماند که در نتیجه باعث کاهش استحکام سقف خواهد شد.

سوم، نگهداری آن ها نیاز به مهارت دارد؛ چرا که این سازه به تنهایی استحکام بالایی نداشته و به سادگی شکسته و یا تغییر شکل خواهد داد. می دهد.

مراحل نصب سقف های یوبوت:

  • اول، بستن قالب تخت زیرین دال.
  • دوم، آرماتور گذاری پایینی دال.
  • سوم، چیدن قالب سقف یوبوت با توجه به نقشه.
  • چهارم، آرماتور گذاری بالایی.
  • پنجم، بتن ریزی لایه اول.
  • ششم، تکمیل بتن ریزی.
  • هفتم، بازکردن قالب های کف.

کلام آخر:

ما در این مقاله به بررسی سقف یوبوت، انواع مختلف آن و ویژگی های هرکدام اشاره نمودیم. همانطور که پیش از این اشاره شد، سقف های یوبوت دارای سیستم دال بتنی تو خالی بوده که قالب های ماندگار داشته و عملکرد آن دو طرفه خواهد بود. استفاده از آن ها در ساختمان هایی با سقف های عریض، یک انتخاب ایده آل و مقرون به صرفه خواهد بود. شما می توانید در صورت داشتن هر گونه سوال، انتقاد و پیشنهادی آن را با ما به اشتراک بگذارید.