شاید از آن دسته افرادی هستید که تا به حال چیزی درباره ی ضایعات آهن نشنیده باشید! ضایعات آهن، یا همان قراضه آهن به عنوان مهم ترین منبع به منظور تأمین مادهی اولیهی بسیاری از مقاطع فولادی، مشهور است. در این متن میخواهیم درباره ی ضایعات آهن صحبت کنیم. در ادامه با ما همراه بمانید.
آنچه در این مقاله میخوانید
درباره ی ضایعات آهن بیشتر بدانید:
به عبارت ساده، ضایعات به موادی می گویند که قابلیت بازیافت دارد. ضایعات، کاربردهای زیادی دارند و در برخی موارد میتوان آن ها را به کار برد.
جالب است بدانید حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از مصالحی که در صنعت ساخت و ساز استفاده میشود، ضایعات غیر فلزی، مانند آجر و چوب می باشند. برخی از پسماندها مانند قراضهآهن، مس، چُدن و حتی آلومینیوم، قابل بازیابی می باشند و درست به همین علت است که بسیاری از افراد به منظور خرید این نوع ضایعات، تمایل زیادی دارند.
انواع ضایعات کدامند؟
ضایعات موجود در بازار، انواع گوناگونی دارند که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد:
- اول، سنگین بار: سنگینبار، نوعی از ضایعات می باشد که وزن آن معادل یک تُن بر متر مکعب و یا بیشتر می باشد.
- دوم، ویژه: محصولات فولادی که در ساخت و ساز به کار گرفته می شوند، شامل خُرده میلگرد، تیرآهن و قوطی پروفیلهای مورد استفاده در ساخت و ساز با ابعاد زیر ۵۰ سانتی متر می باشند.
- سوم، سوپر ویژه: ضایعاتی که از نظر کیفیت و قیمت دارای ارزش بالاتری می باشند، به عنوان ضایعات سوپر ویژه مشهور هستند.
- چهارم، درجه یک: درجه یک، نوعی از ضایعات می باشند که در ترکیب شیمیایی خود، دارای عناصر فسفر، مس، گوگرد، کروم، آهن و نیکل میباشند.
- پنجم، درجه ی دو و درجه ی سه: ترکیبات شیمیایی ضایعات درجه ی دو و درجه ی سه، مانند درجه ی یک می باشد، با این تفاوت که میزان این ترکیبات شیمیایی، تفاوت دارد.
- ششم، گالوانیزه: ضایعات گالوانیزه از جنس فلز آهن با پوشش روی می باشند که در برابر زنگ زدگی مقاوم هستند. این مدل ضایعات به این علت که آهن دارند، در مقایسه با انواع ضایعات، ارزش کمتری دارند.
- هفتم، آلیاژی: ضایعات آلیاژی، دارای عناصر نیکل، کروم، منگنز، مولیبدن، وانادیم و تنگستن می باشد که در مراکز تعمیرگاههای ماشین تولید می گردند و از ضایعات درجه یک و دو، قیمت پایین تری دارند.
- هشتم، حلب: از این مدل ضایعات می توان به قوطی های نگهدارندهی مواد غذایی اشاره نمود.
- نهم، سوفاره آهن: ضایعات سوفاره، بُرادههای حاصل از تراشکاری مقاطع فولادی و آهنی می باشند.
فرآیند تولید ضایعات:
قراضهها میتوانند به وسیله ی وسایل مورد استفادهی انسان ها و یا صنایع و کارخانهها تولید گردند. تکه های اضافی و قطعات تراش خورده در کارخانهها، تحت عنوان قراضه، جمعآوری می گردند.
آهن آلاتی که در ساختمانسازی به کار می روند، بعد از فرسودگی و گذشت عمر مفیدشان، به عنوان ضایعات آهنی به کار می روند. حتی بدنه ی یک خودروی تصادفی، یک نوع از ضایعات محسوب می شود.
جالب است بدانید که در سال های گذشته، حجم ضایعات قراضه بالا می باشد و فروش این محصول بر اساس وزن است. با این وجود که قیمت فلزات غیر آهنی، از فلزات آهنی کمتر می باشد، اما حجم بازیافت آنها بسیار بیشتر است.
ضایعات را در یک محیط باز، مانند حیاط یا انبار روباز جمع آوری می نمایند. در سالهای گذشته، قیمت ضایعات آهن و آهن قراضه در بازارهای جهانی، نقش مهمی دارد و در صنایع مختلفی میتوان از آنها استفاده نمود.
کاربردهای ضایعات آهن:
از ضایعات در موارد مختلفی میتوان بهره گرفت:
- اول، محصولات فلزی جدیدی که استحکام داشته باشند: ضایعات فلزی، طی یک فرآیند به کمک قوس الکتریکی، می توانند به فلزاتی تبدیل شوند که استحکام بالایی داشته باشند. برای مثال، میتوان به فولاد ضدخش اشاره نمود.
- دوم، ساخت ابزارهای خانگی: ساخت صندلی و میزها، نیمکت ها از مواردی می باشند که به وسیله ی ضایعات ساخته خواهند شد.
- سوم، کاربردهای هنری: مجسمه سازی.
- چهارم، کاربرد های صنعتی: مانند پل سازی، جاده سازی، تولید خودرو و یا حتی تولید هواپیما.
کلام آخر:
در این متن به بررسی ضایعات آهن پرداختیم. همان طور که گفتیم، ضایعات سوپر ویژه، ضایعات درجه ی یک، درجه ی دو، درجه ی سه، ضایعات حلب و ضایعات آلیاژی از مهمترین ضایعات هستند که هر یک قیمتهای متفاوتی دارند. اگر در این زمینه فعالیت میکنید یا اطلاعاتی دارید، با ما به اشتراک بگذارید.