درباره ی سقف مانسارد چه می دانید؟
سقف مانسارد یا mansard roofنوعی سقف چهار بعدی با طراحی شبیه به سقف gambrel بوده که سقفی شیب دار که ابتدا کم شیب و سپس شیب آن زیاد می گردد و به بام پا اسبی یا شیروانی چهار ترک نیز مشهور است و به وسیله ی دو شیب در هر طرف به سمت پایین قرار می گیرد و پنجره های شیروانی در یک زاویه تندتری نسبت به بخش بالا در آن جای خواهند گرفت. این سقف با عناوینی همچون سقف فرانسوی French roof یا سقف لبه دار Curb roof نیز مشهور است. این سقف شیبدار یک طبقه اضافی با عنوان اتاق زیر شیروانی ایجاد نموده که سقف آن کوتاه خواهد بود. شیب بالایی سقف مانسارد از سطح زمین قابل مشاهده نمی باشد. این سقف برای ساختمان های مدرن بسیار مناسب می باشد و بسیار بیشتر از آن چه تصور می شود مورد استفاده قرار خواهد گرفت. سقف فرانسوی با داشتن یک فضای اضافی برای نگه داری مسائل مختلف و یا حتی زندگی بسیار مناسب می باشد. البته این مدل سقف ها خالی از مشکل نخواهد بود.
آنچه در این مقاله میخوانید
تاریخچه ی سقف مانسارد:
اولین سقف مانسارد با عنوان Pierre Lescot نام گذاری و تقریباً در سال ۱۵۵۰ میلادی در بخشی از موزه لوور دیده شد. سپس این سقف در اوایل قرن بیستم به وسیله ی Francois Mansard مورد استفاده قرار گرفت و به همین جهت نام آن برگرفته از عنوان این شخص می باشد. Mansard یک معمار ماهر اهل سبک باروک فرانسه می باشد. در دوران امپراتوری ناپلئون سوم در کشور فرانسه در سال های ۱۸۷۰-۱۸۵۲خانه با سقف شیروانی بسیار محبوب گشت. این سقف نه تنها شکلی شیب دار دارد، بلکه برای ایجاد فضایی با عنوان اتاق شیروانی استفاده می گردد. این سقف در اروپا با عنوان gambrel یا سقف شیروانی چهار ترک نیز مشهور بوده که به علت شکل و ظاهرش برای اغلب انبارها مورد استفاده قرار می گیرد. این سقف به راحتی با دیگر انواع سقف اشتباه گرفته می شود. دو سطح شیب دار بالا و پایین این مدل سقف شبیه به بسیاری از سقف های دیگر می باشد. شیب بالایی برای کسی که روی زمین ایستاده به سختی قابل مشاهده بوده که این امر سبب می گردد ناظرین به اشتباه یک سقف تک لایه با طرفین شیب دار را یک سقف مانسارد بدانند و یا برعکس.
سقف شیروانی چهار ترک که برای اغلب انبارهای آمریکایی تولید می شود، بسیار شبیه به سقف مانسارد می باشد که هر دو مدل دارای ویژگی های مشترک بسیاری هستند. هر دو آن ها با عنوان سقف های لبه دار در نظر گرفته خواهند شد. در حقیقت، لبه تخته ای افقی بوده که درست زیر جایی قرار گرفته که دو سطح سقف به یکدیگر متصل می گردند. با این تفاسیر، از آن جایی که سقف مانسارد در همه طرف دارای شیب می باشد، جزء سقف های شیب دار محسوب می شود. سقف شیروانی چهار ترک یک سقف شیروانی می باشد؛ چرا که از چهار طرف دارای شیب به سمت پایین می باشد. از جمله مهمترین تفاوت میان این دو این است که سقف gambrel منتهی به نقاطی با شیب تند در لایه اصلی سقف می باشد، در حالی که سقف مانسارد همواره دارای شیب کم به سمت پایین است.
شکل ظاهری سقف چهار ترک به شیوه ای بوده که از تجمع آب و برف بر روی آن جلوگیری می نماید که این ویژگی به خصوص برای انبارها بسیار مهم است. در کشورهای فرانسه و آلمان هیچ تمایزی میان سقف شیروانی چهار ترک و سقف مانسارد وجود ندارد. هر دو سقف مانسارد نام دارند. کلمه ی فرانسوی mansard را می توان به عنوان یک اصطلاح برای اتاق شیروانی در ساختمان هایی با سقف mansard استفاده نمود. سقف فرانسوی از دیگر اصطلاحاتی بوده که اغلب برای سقف مانسارد کاربرد دارد.
مزایای سقف مانسارد:
سقف مانسارد میزان فضای قابل استفاده در داخل ساختمان را بالا می برد. این سقف یک راه آسان به جهت افزودن یک یا چند طبقه به یک ساختمان جدید یا قدیمی بدون نیاز به استفاده از هر نوع مصالح دیگر می باشد. این سقف سبب شیک به نظر رسیدن ساختمان خواهد شد. انحنای مقعر یا محدب آن یک دکوراسیون منحصر به فرد ایجاد نموده و سبب افزایش جذابیت پنجره های زیرشیروانی می گردد.
اولین شیب سقف مانسارد بسیار زیاد می باشد. اگر تصمیم دارید که طبقه دیگری در بالای خانه بسازید، این شیب می تواند به راحتی به عنوان یک دیوار عمل نماید. به همین جهت، یک سقف مانسارد دارای کارایی های متنوع می باشد و هزینه ها را کم می کند. به جهت ساخت اولین خانه در ابتدای زندگی خود، سقف مانسارد انتخاب مناسبی خواهد بود؛ چرا که با افزایش تعداد اعضای خانواده دیگر نیازی به تهیه ی یک خانه بزرگتر می باشد؛ چرا که به راحتی می توانید اتاق های بیشتری به آن بیفزایید.
سقف مانسارد به میزان قابل توجهی فضای زندگی شما را بزرگ تر خواهد کرد. از آن جا که چهار طرف آن به شکل یک جعبه شیب دار می باشد، به راحتی می توانید یک اتاق زیرشیروانی بزرگ داشته باشید. حتی می توانید از آن به عنوان یک اتاق خواب بیفزایید.
معایب سقف مانسارد چیست؟
جالب است بدانید که سقف مانسارد گران تر از دیگر سقف ها می باشد و ساخت آن نیز وقت گیر و طی یک پروسه پیچیده انجام می شود. یک شرکت ساختمانی نیاز به استخدام کارگران و مواد بیشتر برای ساخت آن دارد. سقف های دو طرفه معمولی نیاز به هزینه، کار و زمان بسیار کمتری دارند. اما هزینه سقف مانسارد بیشتر برای اغلب صاحب خانه ها بیش از اندازه گران است، به ویژه اگر آن ها دارای بودجه بسیار کم باشند. در برخی مواقع ایجاد یک فضای اضافی امکان دارد برای شما ضروری نباشد و گاهی تنها افزودن یک طبقه تمام و کمال می تواند ارزش زمان و پول شما را داشته باشد.
سقف های مانسارد نمی توانند باران و برف سنگین را تحمل نمایند. علاوه بر این، شیب سطحی این سقف زمان بارش سنگین بسیار خوب تخلیه نمی گردد. مقادیر زیادی آب می تواند برای مدت زمان بسیار طولانی روی سقف باقی مانده که این امر آسیب های مختلفی به آن وارد خواهد کرد. از جمله سقف می تواند نشت پیدا کرده و یا تاب بردارد و یا حتی به محلی برای رشد قارچ تبدیل گردد. این مدل آسیب می تواند بسیار گسترده باشد و تعمیرات آن هزینه زیادی دربر خواهد داشت. اگر در ناحیه ای با باران های شدید فصلی زندگی می کنید یا در مناطقی که طوفان های شدید وجود دارد، سقف مانسارد برای شما مناسب نخواهد بود.
تعمیر و نگهداری سقف های مانسارد کار سختی می باشد. آن ها نسبت به سقف های شیروانی و سقف های دو طرفه به تعمیر و نگهداری بیشتر نیاز خواهند داشت. در مقایسه با دیگر سقف ها، در بخش مسطح تر سقف مانسارد خاک، گرد و غبار، برگ و مسائل دیگر راحت تر قرار می گیرند که به شیوه ی خود به سقف آسیب وارد می نماید. هزینه تعمیر و نگهداری بیش از اندازه گران یا دشوار نمی باشد، بلکه یک هزینه اضافی در پی دارد که برای داشتن سقف های دیگر نیازی به پرداخت آن نیست. تعمیر و نگهداری سقف مانسارد را به طور مرتب انجام دهید تا از آسیب های فاجعه بار جلوگیری کنید.
کلام پایانی:
در این مطلب به بررسی مانسارد، سقف شیروانی چهار ترک پرداختیم. شما عزیزان می توانید هر گونه تجربه، پیشنهاد و یا انتقادی را با ما و دیگر کاربران عزیز در میان بگذارید. امیدواریم از مطالعه ی این مطلب لذت برده باشید.