لوله های مختلفی در بازار محصولات فولادی پیدا می شود که از جمله این قبیل محصولات می توان از لوله های گوشتدار یاد کرد. این دسته از محصولات فولادی به علت ضخیم بودن دیوارهها به نام لوله گوشتی یا لوله فولادی ضخیم مشهورند. محصولات بسیار ضخیم قابلیت جوش پذیری ندارند و تفاوت عمده آن ها با لولههای درز مستقیم در همین مورد خواهد بود. در ادامه به معرفی این محصول و کاربرد لوله گوشتدار می پردازیم.
آنچه در این مقاله میخوانید
معرفی لوله گوشتدار:
با توجه به شیوه ی تولید لوله گوشتدار می توان گفت که با اندکی تفاوت، زیر مجموعهای از انواع لوله مانیسمان به حساب می آیند و ضخامت بالای این نوع لوله ها از جمله ویژگی های منحصر به فردی است که آن ها را در بازار محصولات فولادی متمایز می کند. به طور معمول به منظور بهرهبرداری پروژه های عظیم یا انتقال مایعات میان شهری از لوله گوشتدار کمک گرفته می شود.
کاربرد لوله صنعتی گوشتدار:
لولههای ضخیم یا همان لوله گوشتدار فولادی کاربردهای مختلفی دارد اما اغلب، در موارد زیر به کار گرفته می شود:
- اول، موارد صنعتی.
- دوم، انتقال مایعات.
- سوم، پروژه های پتروشیمی.
- چهارم، به منظور انتقال آب در مسافت های طولانی.
- پنجم، به عنوان محصولات تحت فشار.
- ششم، ماشین سازی.
- هفتم، هیدرولیک.
منظور از لوله گوشتدار همان محصولاتی با ضخامت بسیار بالا نسبت به لوله های دیگر است که بیشتر در شرایط محیطی سخت به کار گرفته می شوند. با توجه به این که ضخامت لوله گوشتدار نسبت به لولههای دیگر بالاتر است، طبیعتاً وزن آن نیز بالاتر از حد معمول می باشد؛ بر همین اساس ارزش و قیمت پایه آن نسبت محصولات معمولی بالاتر می باشد.
تولید کنندگان لوله گوشتدار ضخیم بار:
عمده تفاوت لوله های ضخیم و نازک در جداره آنها، تکنولوژی استفاده شده در روند تولید و کاربرد هر یک است. لوله گوشتدار ضخیمتر از روش نورد گرم و محصولات نازکتر از شیوه نورد سرد فولاد تولید و سایز بندی خواهند شد. بر همین اساس خواص مکانیکی آن ها با هم کاملا متفاوت است. لوله های ضخیم بار با توجه به ضخیم بودن، دارای روش تولید خاص خود هستند. به منظور تولید لوله گوشتدار صنعتی از شمش فولادی استفاده می کنند. از تولید کنندگان محصول صنعتی گوشتدار ایران، میتوان به کارخانههای زیر اشاره کرد:
- اول، کارخانه فولاد سمنان.
- دوم، کارخانه پروفیل سپنتا.
- سوم، کارخانه فولاد سازی اهواز و غیره.
- خوشبختانه فولاد سازان ایرانی موفق به تولید لوله ضخامت بالا و یا همان لوله مانیسمان گوشتدار گشته اند.
ویژگی های لوله گوشتدار را بشناسید:
با توجه به شرایط تولید این قبیل از محصولات فولادی و مواد اولیه آن همیشه باید توجه کرد که محصول فولادی مورد نظر خود را به طریق درستی انتخاب کنیم. تنوع لوله های فولادی سبب گشته طیف وسیعی از انتخاب پیش روی متقاضی قرار گیرد. این قبیل محصولات بر طبق استانداردهای ملی و بین المللی به مرحله به تولید می رسد و لوله گوشتدار نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد. لوله های صنعتی حاصل اعمال فرآیندهای حرارتی بر روی شمش های فولادی می باشند. موارد زیر از جمله ویژگی های منحصر به فرد لوله گوشتدار و یا لوله ماهیچه ای می باشند:
- اول، ضخامت.
- دوم، وزن بالا.
- سوم، قابلیت های عدم جوش پذیری.
- چهارم، مورد استفاده در پروژه های عظیم.
- پنجم، مقاومت بسیار بالا.
- ششم، مستحکم.
- هفتم، قادر به تحمل فشار.
شیوه ی تشخیص لوله گوشتدار صنعتی:
تیوب های گوشتدار اصولا به منظور منتقل کردن مایعات مورد استفاده قرار میگیرند اما ضخامت آن ها از حد معمول بالاتر می باشد. اصولا این ضخامت از چندین میلی متر تا چندین سانتیمتر متغیر می باشد و به خاطر ضخامت بالا با عنوان گوشتدار یا ضخیم بار شناخته می شود. این دسته از محصولات مثل لوله های درز مستقیم و یا مانیسمان از فرآیند نورد با ماده اولیه شمش فولادی تولید و به بازار روانه می شوند.
انواع لوله های ضخیم بر طبق سایز تقریبی نام گذاری می گردند. برای مثال محصولاتی با ضخامت ۱۰ میلیمتر با عنوان گوشتدار ۱۰ میل و محصولی با ضخامت ۲۰، با اسم گوشتدار ۲۰ میل شناخته می شوند. از ویژگی های لوله گوشتدار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اول، سازگاری این قبیل از محصولات با شرایط سخت.
- دوم، قرار گرفتن در محیطهای مرطوب و مستعد بارش.
- سوم، کارایی در فواصل زیاد.
- چهارم، مقاومت بسیار بالا و عوامل این چنینی.
به منظور محاسبه دقیق ضخامت می توان قطر بیرونی و داخلی را از هم کسر کرد تا ضخامت محصول را به صورت تقریبی محاسبه نمود.