با پیشرفت صنعت ساختمانسازی، استفاده از متریالها و روشهای سنتی که خیلی وقتگیر و همچنین پرهزینه بودهاند تقریبا کنار گذاشته شده است از اینرو امروزه ساخت و اجرای ساختمانها و بناهای مختلف با سرعت بیشتری قابل اجرا میباشد. علاوهبر اینکه هر یک از اجزای ساختمان مدت زمانی را برای ساخت و اجرا به خود اختصاص میدهند یکی از اجزای ساختمان که مدت زمان بیشتری را برای ساخت و اجرا به خود اختصاص میدهد، سقف ساختمان میباشد. اما چطور میتوان سرعت اجرای سقف ساختمان را کاهش داد تا در نهایت بتوان یک پروژه ساختمانی را در مدت زمان کمتری به اتمام رساند؟ با استفاده از روشها و متریالهای نوین میتوان سرعت ساخت و اجرای سقف ساختمان را کاهش داد و درنتیجه از سرعت اتمام پروژه ساختمانی نیز کاست. یکی از روشها و متریالهای نوین برای اجرای سقف ساختمان، سقف عرشه فولادی میباشد که در ادامه این مقاله به معرفی این نوع سقف، اجزای تشکیلدهنده، ویژگیها، مزایا و همچنین اجزای تشکیلدهنده آن میپردازیم.
آشنایی با سقف عرشه فولادی
درواقع سقف عرشه فولادی، نوعی سقف خمشی مختلط میباشد چراکه در طراحی و ساخت آن از دو عنصر، ورقهای گالوانیزه ذوزنقهای شکل و برشگیرها یا همان گلمیخها که در ادامه مقاله به معرفی کامل آنها خواهیم پرداخت، استفاده میشود.
ویژگیهای سقف عرشه فولادی
بخش اصلی که تشکیلدهنده سقفهای عرشه فولادی هستند، تیرهای فرعی در بین تیرهای اصلی سازه میباشند. چراکه ورقهای فولادی بر روی این تیرها و تیرچههای فرعی تکیه میکنند و نقش یک قالب را برای این نوع سقف بازی میکنند. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که این نوع سقف به هیچوجه به قالببندی احتیاجی ندارد.
سقف عرشه فولادی از خارج شدن شیره بتن جلوگیری میکند چراکه در این نوع سقف بهجای استفاده از تیرچه و سفال از پروفیل ذوزنقهای شکل آجدار استفاده میشود که جایگزینی برای میلگرد میباشد و از آن به عنوان قالبی برای بتنریزی نیز استفاده میکنند. از آنجایی که از پروفیل ذوزنقهای شکل آجدار بهجای میلگرد و همچنین بهعنوان قالب بتنریزی استفاده میکنند، عملیات بتنریزی در این نوع سقف ساختمانی دارای سطحی صاف و یکپارچه میباشد از این رو پس از اتمام عملیات بتنریزی مانند سایر سقفها نیازی به کفسازی و پوکهریزی ندارد درنتیجه موجب میگردد عملیات نازککاری با سرعت فوقالعاده بیشتری آغازی گردد.
برای اجرای سقف عرشه فولادی، نصب ورقهای فولادی با استفاده از میخهای فولادی و بدون هیچگونه عملیات جوشکاری به آسانی صورت میگیرد.
استفاده از سقف عرشه فولادی به معمار امکان اجرای سقف و بتنریزی در تمامی طبقات یک ساختمان به طور همزمان را فراهم میکند.
اجزای تشکیلدهنده سقف عرشه فولادی
اجزایی که سقف عرشه فولادی را تشکیل میدهند شامل: ورقهای گالوانیزه، میخ و چاشنی، گلمیخ و یا برشگیر، فلاشینگ، آرماتور و بتن میباشند که در ادامه به معرفی هر یک از این اجزا میپردازیم.
ورقهای گالوانیزه
ورق گالوانیزه ورقی است که به شکل ذوزنقه و به روش نورد سرد با استفاده از دستگاههای مخصوص فرمدهی میشود. ضخامت این ورق حدود 0.8 میلیمتر الی 1.2 میلیمتر میباشد. دلیل اینکه ورقهای گالوانیزه مورد نیاز برای اجرای سقف عرشه فولادی به شکل ذوزنقه با استفاده از دستگاههایی با غلطکهای مخصوص فرمدهی میشوند این است که این نوع ورقها باید دارای فرورفتگیها و برجستگیهایی باشند تا سطح آنها به خوبی به سطح بتن بچسبد و از آن جدا نشود.
میخ و چاشنی
زمانی به میخ و چاشنی نیاز پیدا خواهیم کرد که باید از جابجایی و بلندشدگی ورقهای فولادی جلوگیری کنیم بهگونهای که باید ورقهای فولادی را در فاصلههای 450 میلیمتری از یکدیگر قرار دهیم و پس از چیدن آنها همچنین پوشش دهانهها با استفاده از یک دستگاه میخکوب، ورقهای فولادی را بر روی محلهای نشیمن روی تیرهای سازهای میخ کنیم. لازم است تاکید کنیم که ثابتکردن ورقهای فولادی بر روی محلهای نشیمن تیرهای سازهای بهتر است همزمان با چینش آنها صورت بگیرد تا از محل خود جابهجا نشوند.
گلمیخ و یا برشگیر
نام دیگر گلمیخها، برشگیر است چراکه همان نقش برشگیر را ایفا میکنند بهگونهای که وظیفه اصلی آنها متصل کردن ورقهای گالوانیزه به بتن میباشد. گلمیخها بهگونهای طراحی شدهاند که قطر آنها برابر با حداکثر 20 میلیمتر است و ارتفاع آنها متناسب با نوع ورقهای فولادی متغییر میباشد.
فلاشینگ
فلاشینگ در سقف عرشه فولادی دارای چندین نقش میباشد. بهگونهای که در لبه سقف قرار میگیرد و قبل از اینکه بتن سفت شود نقش قالب را بازی میکند و پس از اینکه بتن سفت میشود باعث پیوستگی بهتر بتن میشود.
آرماتور
نام دیگر میلگرد، آرماتور میباشد که برای جلوگیری از ترکخوردگی بتن از آرماتور استفاده میکنند، آرماتوربندی یکی از اصلیترین روشهای افزایش سرعت در ساخت و ساز ساختمان میباشد.
بتن
آخرین مرحله از اجرای سقف عرشه فولادی، استفاده از بتن در طبقات و درنهایت تسطیح نهایی آنها میباشد. توجه داشته باشید که ضخامت بتن در بالای ورق ذوزنقهای نباید از 50 میلیمتر بیشتر باشد.
مزایای سقف عرشه فولادی
در کل میتوان تمامی مزیتهای سقف عرشه فولادی را در 6 مورد شامل: سرعت بالا در اجرا ، وزن کم، مقرونبهصرفه، استاندارد، مدرن بودن و ایمنی بالا دستهبندی کرد که در ادامه مقاله به بررسی کامل هر یک از این موارد خواهیم پرداخت.
سرعت بالا در اجرا
همانطور که در اولین بخش از این مقاله به ویژگیهای متعدد سقف عرشه فولادی اشاره کردیم این نوع سقف برای اجرایی شدن نیازی به شمعگذاری، انجام عملیات قالببندی و باز کردن مجدد ندارد، از اینرو میتوان نتیجه گرفت که سقف عرشه فولادی به میزان 50 درصد زمان اجرای سقفهای ساختمانی را کاهش میدهد برای مثال اگر قرار باشد سقف ساختمانی به متراژ 500 تا 1000 متر را با استفاده از این نوع سقف پوشش بدهیم تنها در یک روز میتوانیم این پروژه را انجام دهیم. بنابراین سریعترین نوع پوشش سقفی از نظر اجرایی، سقف عرشه فولادی میباشد.
وزن کم
سقف عرشه فولادی موجب کاهش 25 درصدی بار مرده سقف میشود از اینرو میتوان نتیجه گرفت که دارای وزن سبکی میباشد.
مقرونبهصرفه
سقف عرشه فولادی از جوانب بسیاری مقرونبهصرفه میباشد برای مثال، سقف عرشه فولادی موجب صرفهجویی 40 تا 70 درصدی در فولاد سازه فلزی، صرفهجویی 10 تا 15 درصدی مصرف میلگرد، صرفهجویی در مصرف بتن و کاهش 50 درصدی هزینه اجرای اسکلت ساختمان میشود.
استاندارد
از آنجایی که سقف عرشه فولادی دارای یکپارچگی بیشتری در دیافراگم سقف میباشد و در اجرای آن از برشگیرهای کاملا استاندارد استفاده میشود یکی از بهترین سقفهای ساختمانی استاندارد میباشد.
مدرن بودن
براساس ویژگیهایی نظیر مقاومت کششی بالا، طراحی منعطف، افزایش اصطکاک بتن و ورق فولادی، امکان بکارگیری عایقهای صوتی و حراراتی و دارا بودن عمر مفید و طولانی سقف عرشه فولادی ، میتوان نتیجه گرفت که این نوع سقف کاملا مدرن میباشد و براساس تکنولوژی روز دنیا ساخته شده است.
ایمنی بالا
سقف عرشه فولادی دارای ایمنی فوقالعاده بالایی میباشد چراکه در اولین مرحله از اجرای خود دارای سکوی مناسبی است، هنگام زلزله مانع از ریزش آوار و همچنین سقوط تجهیزات میشود.
مراحل اجرای سقف عرشه فولادی
- ورقهای کامپوزیت تنها با استفاده از یک بالابر به ترازهای مختلف طبقات برده میشوند.
- عرشههای فولادی که شامل گیرههای نر و ماده هستند در یکدیگر قفل میشوند.
- از گل میخ برای اتصال عرشههای فولادی که بر روی تیرها قرار گرفتهاند استفاده میشود.
- درنهایت عملیات بتنریزی پس از اتصال میلگردها در مرحله قبل اجرا میشود.