در این مقاله قصد داریم تا شما را با مناسب ترین گالوانیزه ها برای سقف عرشه ی فولادی آشنا سازیم؛ اما پیش از آن به تعریفی مختصر از سقف عرشه ی فولادی و گالوانیزه می پردازیم. پس تا انتها با ما همراه بمانید.
آنچه در این مقاله میخوانید
درباره ی سقف عرشه ی فولادی چه می دانید؟
عرشه ی فولادی سازه ای می باشد که از ورق های فولادی موجدار تشکیل شده و به جهت ساخت سقف و کف ساختمان کاربرد دارد. سقف عرشه فولادی، مدلی از سقف های کامپوزیت بوده که با بهره گیری از بتن مسلح و ورق های فولادی موجدار گالوانیزه تولید می گردد. به دلایل مختلفی این سقف کاربرد گسترده ای در ساخت سازه های گوناگون دارد؛ از جمله:
- اول، اجرای ساده.
- دوم، سرعت اجرای بالا.
- سوم، هزینه نسبتا پایین.
- چهارم، ایمنی مناسب.
عرشه ی فولادی چیست؟
عرشه فولای (Steel Deck) سازه ای فلزی و موجدار بوده که به جهت ساخت سقف یا کف ساختمان به کار می رود. عناوین گوناگونی برای عرشه فولادی وجود دارد. این سازه با نام هایی مثل عرشه فلزیMetal Deck، عرشه ی کفی (Pan Deck) و عرشه کیو (Q Deck)نیز شهرت دارد. عرشه ی فولادی و متال دک از جمله رایج ترین اصطلاحات برای اشاره به این نوع سازه می باشد. این سازه ها دارای ویژگی های منحصر به فردی هستند:
- اول، نسبت مقاومت به وزن پایین.
- دوم، هزینه ی کم.
- سوم، اجرای ساده.
ویژگی های گفته شده سبب کاربرد گسترده آن در ساخت سقف عرشه فولادی و کف کامپوزیتی سازه های مختلف خواهد شد.
همانطور که در بالا اشاره کردیم؛ سقف عرشه فولادی، سازه ای متتشکل از ورق های فلزی یا فولادی گالوانیزه بوده که به جهت اجرای سقف و کف سازه فولادی کاربرد دارند. به طور معمول، این سقف بر روی تیر آهن سوار شده و سکوی بادوامی را برای به کارگیری مواد مختلف در سقف مانند بتن معمولی یا سبک، عایق ها و عضو های ضد آب فراهم می کند. سقف عرشه فولادی ساختاری ساده داشته و اجزای آن متنوع بوده که در قسمت بعدی به معرفی آن ها خواهیم پرداخت.
قسمت های تشکیل دهنده ی سقف عرشه فولادی را بشناسید:
بهتر است بدانید سقف عرشه ی فولادی از چهار جز اصلی متشکل است:
- اول، ورق گالوانیزه ذوزنقه ای یا موجدار.
- دوم، گل میخ یا برشگیر.
- سوم، آرماتور یا میلگرد.
- چهارم، بتن.
فلاشینگ و تیر فرعی نیز به عنوان قسمت های دیگر این نوع سقف به شمار می روند.
مواد تشکیل دهنده ی پوشش ورق عرشه ی فولادی:
ورق های به کار رفته برای عرشه فولادی با عنوان ورق روکش دار یا به اصطلاح، گالوانیزه (Galvanized) مشهورند. این پوشش در ساخت ورق عرشه فولادی از جنس روی بوده که طی فرآیند گالوانیزه کردن یا آبکاری، لایه ای از فلز روی ب ر روی هر دو سطح ریخته می شوند که ضخامت آن 0.8 تا 2.1 میلی متر است. سپس، مقطع ورق گالوانیزه به وسیله ی دستگاه های مخصوص و با روش نورد سرد به شکل موجدار و ذوزنقه ای در خواهد آمد. گالوانیزه کردن به وسیله ی فلز روی، دارای استاندارد های مختلفی بوده که به طور معمول با حرف G و میزان وزن روی به کار رفته مشخص می گردند.
- توجه داشته باشید که مبنای محاسبات در طراحی سقف عرشه ی فولادی، ضخامت هسته ورق بوده؛ یا به عبارت دیگر، ضخامت پوشش گالوانیزه یا لایه ی روی، به عنوان قسمتی از ضخامت سقف در نظر گرفته نمی گردد.
ویژگی های ورق گالوانیزه:
- اول، هزینه ی نگهداری و تعمیر آن، کمتر از ورق های دیگر است.
- دوم، هزینه ی تولید ورق های گالوانیزه کمتر از تولید دیگر ورق های مقاوم در برابر خوردگی است.
- سوم، جوشکاری این ورق ها به راحتی صورت می گیرد.
- چهارم، فرم دهی و شکل دهی به ورق های گالوانیزه با سهولت انجام می گیرد. حتی برخی از این ورق ها مطابق با میل مشتری، قابلیت انعطاف بسیار زیادی خاهد داشت.
- پنجم، این ورق ها، ظاهری برّاق و با کیفیت دارند.
مزایای ورق گالوانیزه:
هر کدام از ورق های فولادی، کاربردی مخصوص به خود داشته و در بخشی از صنعت، بهترین انتخاب می باشند؛ درنتیجه شما باید بهترین ورق فولادی را برای کار خود انتخاب نمایید. علاوه بر مطالب گفته شده، مهم ترین مزایای ورق فولادی را در زیر برای تان عنوان نمودیم:
- اول، سختی بسیار زیاد.
- دوم، فرآیند سادهی تمیزکاری ورق.
- سوم، هزینهی کمتر در ساخت و نگهداری.
گالوانیزاسیون، از جمله بزرگ ترین ضعف های فولاد را که مقاومت کم در برابر خوردگی بوده، جبران می نماید؛ گالوانیزاسیون با روش هایی مثل شیوهی حرارتی، گالوانیلینگ یا پیشگالوانیزه صورت گرفته و هر کدام از این روش ها، کاربرد و خاصیت خود را دارند.
چه گالوانیزه ای برای عرشه فولادی مناسب تر است ؟
بعد از آشنایی با سقف عرشه ی فولادی و ورق های گالوانیزه، حال به سوال اصلی یعنی مناسب ترین گالوانیزه برای عرشه ی فولادی می پردازیم.
طراحی سقف های عرشه فولادی منطبق با استاندارد بین المللی از جمله ANSI/SDI و همچنین انتخاب ورق های فولادی گالوانیزه مربوط به این سازه نیز بر اساس استاندارد های بین المللی مانند ASTM A653 , JIS G 3302 , ASTM A1008 و EN 10142 صورت می گیرد. مهم ترین و پر هزینه ترین بخش سقف عرشه ی فولادی، ورق های گالوانیزه شناخته شده اند.
ورق های فولادی از استحکام بالاتری نسبت به برخی ورق ها مانند ST12، برخوردار بوده و مقاومت بیشتری در بارگذاری های سازه ای دارند.
توجه به این مطلب از اهمیت بالایی برخوردار بوده؛ هر چه ضخامت پوشش فلز روی در این نوع ورق ها بیشتر، مقاومت در برابر خوردگی نیز به همان میزان بالا می رود. محدوده ی تخصصی پوشش ورق گالوانیزه به کار رفته در عرشه های فولادی بنا بر استاندارد SDI , Z18 , Z27 می باشد.
توجه به این مطلب حائز اهمیت است که جایگزین کردن ورق گالوانیزه با محدوده پوشش استاندارد Z18 تا Z27 به جای ورق های گالوانیزه با ضخامت پوشش کم ( Z12 ) سبب افزایش حدود 7 الی 23 سال در طول عمر پوشش گالوانیزه ورق می گردد.
صرفه اقتصادی:
انتخاب درست ورق های به کار رفته در صنایع ساختمانی به خصوص انواع ورق در سازه های عرشه فولادی، می تواند صرفه اقتصادی چشمگیری داشته باشد. توجه داشته باشید که در این زمینه تولید همه ی ضخامت های از 0/2 الی 2/5 میلیمتر برای تمام ورق های ارائه شده را دارد.
کلام پایانی:
امیدواریم مطالعه ی این متن برای شما سودآور و مفید بوده باشد. در این مطلب ما به سوال چه گالوانیزه ای برای عرشه فولادی مناسب تر است؟ پاسخ دادیم. شما عزیزان می توانید در صورت داشتن هر گونه سوال و یا تجربه ای آن را با ما و دیگر کاربران عزیز به اشتراک بگذارید تا همگی از آن استفاده کنیم. کارشناسان ما در مجموعه همواره پاسخگوی شما عزیزان هستند. همچنین شما می توانید به صورت تلفنی از مشاوره ی کارشناسان مجموعه بهره مند شوید.