سایر مقالات

رامکا

رامکا
امتیاز دهید

رامکا قطعه‌ای میلگرد با سایز ده یا دوازده یا از میلگردهای پرت کارگاه بوده که پس از اتمام عملیات آرماتوربندی یک مقطع مثل ستون یا دیوار برشی یا تیرهای پیرامونی سقف یا حتی نوار فونداسیون در محل چاه آسانسور که حفظ ابعاد آن برای ما از اهمیت بالایی برخوردار است، پیش از قالب ‌بندی اجرا خواهد شد. طول این میلگرد در ستون ‌ها به‌ اندازه ابعاد ستون و در دیوارهای برشی در جهت عرض آن به ‌اندازه عرض دیوار و در جهت طول آن ‌ها به‌اندازه‌ای می باشد که با میلگردهای ریشه درگیر گشته و بتوان آن را مهار نمود.

کاربرد میلگرد رامکا چیست؟

برای میلگرد رامکا می ‌توان دو کاربرد اساسی را در نظر داشت:
اول، رایج‌ترین کاربرد رامکا که در ذهن مهندسان است، استفاده از رامکا به منظور حفظ ابعاد تمام ‌شده مقاطع بتنی مانند ستون‌ها، دیوارها و غیره خواهد بود. شاید در این جا این سؤال مطرح شود که آیا نمی ‌توان از اسپیسر یا لقمه به منظور تأمین این خواسته استفاده نمود؟

در پاسخ باید بگوییم که با توجه به این که بعضاً در خم و برش آرماتورها خطاهای اجرایی ایجاد شود و با توجه به ابعاد متعارفی که برای اسپیسرها تعریف‌ شده است ( برای مثال اسپیسر پنج سانتی یا سه سانتی ) نمی‌ توان انتظار داشت که اسپیسر به صورت کامل به قالب چسبیده و ابعاد نقشه‌ای، مقطع را تأمین نماید.

همچنین باید پذیرفت که اسپیسرها در اثر فشار قالب ‌بندی یا در زمان شاقول نمودن ستون ‌ها یا زمان بتن ‌ریزی جابجا شده و احتمال این که قالب به یک ‌سمت مقطع کشیده شود وجود داشته و در نهایت ضخامت کاور میلگرد در یک‌ سمت مقطع بیشتر از سمت دیگر خواهد شد. پس با توجه به علل ذکر شده نمی‌توان از اسپیسر به جای رامکا استفاده نمود.

کاربرد میلگرد رامکا چیست؟

دوم، یکی دیگر از کاربردهای مهم رامکا در کنترل هم‌راستایی ستون‌ها در طبقات است؛ به معنای آن که رامکای ستون ‌ها یا دیوارها یا حتی سقف‌ها باید با سطح خارجی مقاطع مشابه خود در طبقات پایین در یک راستا باشند.

در صورتی که هم‌راستایی رامکا با مقاطع طبقات پایین کنترل نشده و قالب‌ بندی صورت گیرد، می‌تواند سبب وارد شدن ستون به معبر گشته و با توجه به این که این ایراد فنی از سمت مهندسین ناظر سازه تخلف به حساب می آید، احتمال مجبور به تخریب کل ستون گردیم.

چون که این شبهه به وجود می آید که ستون ما دچار انحراف از معیار شده و به طرف معبر حرکت نموده است و برای انحراف از معیار ستون‌های بتنی تلورانس و حدود مشخصی دیده ‌شده است. پس از تخریب کاور بتن ستون، متأسفانه اکیپ اجرایی در جانمایی درست رامکا توجه نکرده و ستون به ‌اندازه پنج سانتی متر وارد معبر می شود. پس از برداشت نقشه‌ برداری و کنترلهای لازم بر اساس دستور مهندس ناظر سازه و تشخیص مهندس طراح، ملزم به تخریب ستون شده و مشخص شد که این جابجایی مربوط به جانمایی نادرست رامکا می باشد.

بیشتر بخوانید  جوشکاری سربالا چیست؟+نکات مهم

شیوه ی اجرای رامکا در ساختمان:

همان‌طور که گفتیم از رامکا می‌توان در مقاطع متفاوتی در اجرای اسکلت ساختمان‌های بتنی استفاده نمود که در ادامه به تشریح شیوه ی اجرای رامکای مقاطع متفاوت در ساختمان خواهیم پرداخت.

شیوه ی اجرای میلگرد رامکا در ستون:

رامکای ستون‌ها ‌باید از روی فونداسیون به ‌درستی اجرا گردد تا بتوان از آن به ‌عنوان مبنای اجرای ستون‌های طبقات نیز کمک گرفت؛ به معنای آن که پس از اجرای بتن فونداسیون و آرماتوربندی ستون‌ها، میلگردهای رامکا را بر اساس طول و عرض ستون برش داده و بلافاصله ده سانتی متر از کف بتن فونداسیون، به ریشه ستون‌ها وصل خواهیم کرد. اما نکته این جاست که حتماً باید توجه نماییم که فاصله رامکای ستون‌ها از ستون مجاور خود به ‌اندازه فاصله ستون‌ها در پلان سازه می باشد.

شیوه ی اجرای میلگرد رامکا در ستون

نکته ی مهم بعدی ریسمانی بودن یا امتداد ستون‌های هم آکس است که به منظور تأمین این نظر، ‌باید اولین رامکا از ستون اول و آخرین رامکا از ستون آخر را بر طبق نقشه بسته و میان این دو رامکا ریسمان کشی می ‌نماییم. سپس رامکای ستون ‌های میانی را بر طبق ریسمان در جای خود نصب نماییم.

شیوه ی اجرای میلگرد رامکا در دیوارهای برشی:

رامکا در دیوارهای برشی نیز تفاوت خاصی با رامکای ستون‌ها ندارد. تنها نکاتی وجود دارد که باید به آن ها توجه نمود:

اول، در ارتفاع دیوار و در کنار هر بولت یک رامکا نیز بسته گردد که در هنگام بستن مهره‌های بولت، سینه دیوار به سمت داخل کشیده نشود.

دوم، درباره ی دیوارهای برشی که طول آن‌ها شاید چند متر است، لازم است حداقل هر پنجاه سانت یک رامکا نصب گردد. البته قابل ‌ذکر است در دیوارهای برشی که ارتفاع آن‌ ها نیز شاید تا سه متر یا بیشتر باشد، لازم است رامکا در ارتفاع هر پنجاه سانت مهار گشته و در اصل پشت هر قالب لازم است دو عدد رامکا قرار داشته باشد.

شیوه ی اجرای رامکا در سقف و نوار فونداسیون در دیواره چاه آسانسور:

در قالب ‌بندی پیرامون سقف‌ ها و نیز نوار فونداسیون کنار چاه آسانسور نیز باید به منظور کنترل ابعاد قالب، حتماً پیش از قالب‌ بندی رامکا نصب گردد. در این مقاطع یک رامکا در پایین و یک رامکا در بالای این مقطع به اجرا در خواهد آمد.

اما نکته این جاست که باز هم در اینجا باید توجه گردد که رامکاها در طول نوار یا سقف و یا در امتداد قائم قالب، در یک امتداد باشند.